Soud znovu otevřel tunelování H-Systemu

Praha - Městský soud v Praze se vrátil k případu tří bývalých vrcholných představitelů vytunelované společnosti H-System. Za účast na rozsáhlém podvodu sice loni v dubnu uložil Jaroslavu Vítkovi a Jaroslavu Eliášovi každému devět let vězení a Ladislavu Tůmovi trest o rok kratší, pražský vrchní soud však verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. V kauze H-System přišlo podle soudů nejméně 1 095 lidí o minimálně 980 milionů korun.

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, který pak dostal pravomocně 12 let vězení. Pražský městský soud každému z trojice mužů již v roce 2004 vyměřil za účast na miliardovém podvodu spojeném s projektem levného bydlení 9,5 roku vězení, odvolací senát však v jejich případě rozsudek zrušil, a tak se jejich skutky musel pražský městský soud zabývat znovu. Další verdikt vynesl prvoinstanční senát loni v dubnu. Vedle Smetky, Tůmy, Vítka a Eliáše byli v minulosti souzeni i Ivan Král a Pavel Středa, kterým soudy uložily podmíněné tresty.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. „V podstatě se nic nestavělo… Peníze, které klienti zaplatili, byly okamžitě převedeny na soukromou firmu pana Smetky,“ řekl pro ČT soudce Kamil Kydalka.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Soud se táhne už 11 let a obžalovaní se hájí tím, že začátkem devadesátých let se platilo většinou v hotovosti, kterou použili na platby související s výstavbou. O majetek podle nich přišla firma až po krachu a převzetí konkurzním správcem. Jen spisy k případu Smetka a spol. se vejdou na 27 přepravních beden. Hlavní líčení potrvá do 12. listopadu.

Kamil Kydalka
Zdroj: ČT24