Soud odmítl propustit Smetku odsouzeného za tunel v H-Systemu

Praha - Městský soud v Praze zamítl žádost zakladatele H-Systemu Petra Smetky o podmínečné propuštění v polovině trestu, informuje o tom server Lidovky.cz. Smetka byl odsouzen k dvanáctiletému vězení za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Server neuvedl odůvodnění rozhodnutí, podle trestního zákoníku se ale například přihlíží k včasnému nástupu do výkonu trestu, nebo zda odsouzený odčinil škodu, kterou svým trestným činem způsobil. Soudy Smetkovi nařídily, aby nahradil miliardovou škodu.

Společnost H-System založil Smetka v roce 1993. Firma měla za úkol postavit dostupné rodinné domky, které slibovala do tří let. V roce 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen zhruba 35 rodinných domků. Sám Smetka se hájí tím, že zájemce o snadno dostupné bydlení nepodvedl, pouze mu nevyšel podnikatelský záměr a je obětí protikorupční akce tehdejší sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana nazvané Čisté ruce.

Podnikatel, kterého soudy označily za hlavního strůjce miliardového podvodu spojeného s projektem levného bydlení, byl původně souzen i s dalšími manažery H-Systemu Jaroslavem Vítkem, Jaroslavem Eliášem a Ladislavem Tůmou. Pražský městský soud jim již v roce 2004 vyměřil za účast na podvodu každému 9,5 roku vězení, odvolací senát však v jejich případě rozsudek zrušil, a tak se jejich skutky musel pražský městský soud zabývat znovu. Vedle Smetky, Tůmy, Vítka a Eliáše byli souzeni i Ivan Král a Pavel Středa, kterým soudy pravomocně uložily podmíněné tresty.

Loni v dubnu pak vyměřil městský soud Vítkovi a Eliášovi každému devět let vězení a Tůmovi trest o rok kratší. I tentokrát však pražský vrchní soud rozhodnutí zrušil a případ vrátil prvoinstančnímu senátu, uvedl server.

Rozestavěné domy frimy H-System
Zdroj: ČT24