Cyril Svoboda misi v OSN nepovede, do čela zamíří Edita Hrdá

Praha - Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v čele české mise OSN v New Yorku nebude, i když o tuto pozici usiloval. Vláda totiž nedávno rozhodla, že novou šéfkou mise OSN se stane bývalá vrchní ředitelka kabinetu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) Edita Hrdá. Kabinet také schválil očekávanou nominaci někdejšího náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka na velvyslaneckou pozici v Austrálii.

Schwarzenberg zdůrazňuje, že při obsazování velvyslaneckých míst chce dávat přednost kariérním diplomatům. Dříve bylo běžné, že do diplomacie šli vysloužilí politici. Ministr ale soudí, že „nemusí každý nešvar pokračovat“. Svoboda nyní v Černínském paláci pracuje jako poradce náměstka a má se prý rozhodnout, zda tam chce nadále působit.

Hrdou podle informací týdeníku Euro.cz z léta doporučila personální rada ministerstva. Dříve byla Hrdá vrchní ředitelkou ekonomické a kulturní sekce ministerstva a také byla velvyslankyní v Argentině. Ministři dosud nerozhodovali o velvyslanci na Ukrajině. Spekuluje se o návrhu poslat na toto místo diplomata a bývalého ministra zahraničí úřednické vlády Jana Kohouta. Úvahy o jeho vyslání do Itálie tak nejspíš padly. Schwarzenberg by v Kyjevě Kohouta rád viděl. Kohout si dal čas na rozmyšlenou.

Prázdné je místo českého velvyslance v USA po Petru Kolářovi, jenž odešel šéfovat misi v Moskvě. Schwarzenberg dává najevo, že s obsazením pozice ve Washingtonu nehodlá spěchat, protože Spojené státy nemají v Česku svého velvyslance bezmála již dva roky. „Nemám důvod pospíchat,“ řekl k nominaci nového českého zástupce ministr. Vážným kandidátem je bývalý generální konzul v New Yorku a někdejší ministr zemědělství a bývalý místopředseda ODS Petr Gandalovič.