Lobbista Spyra měl podvést miliardáře Babiše, případ řeší soud

Praha – Pražský městský soud začal řešit případ polského lobbisty Jacka Spyry, který měl podvést majitele Agrofertu Andreje Babiše. Ve sporu jde o deset milionů korun, Spyra však vinu odmítá. V případě odsouzení mu ale hrozí až deset let vězení. Podle obžaloby lobbista v roce 2007 předstíral, že s pomocí polských církevních představitelů zajistí zastavení připravovaného stíhání Babiše za korupci při privatizaci Unipetrolu. Na oplátku měl Spyra dostat deset milionů korun ve dvou splátkách. K předání peněz už ale nedošlo, protože Spyru ještě předtím zadržela policie.

Podle obžaloby by však Spyra neměl žádnou možnost zasáhnout do postupu polské prokuratury, navíc Babiš v Polsku vůbec stíhán nebyl. Spyra dnes u soudu tvrdil, že se s Babišem v roce 2007 scházel, protože se na začátku roku dohodli na spolupráci. Spyra pro něj zjišťoval v Polsku informace ohledně společnosti PKN Orlen, která při privatizaci získala Unipetrol. Část podílu totiž měla získat i společnost Agrofert.

Spyra podle svých slov při svých návštěvách v Polsku opravdu obdržel informace o tom, že se chystá kriminalizace Babiše. Dozvěděl se prý, že je možné ji zastavit za deset milionů - polovinu peněz měla dostat církev, polovina měla být převedena na polskou PR agenturu. „Pravděpodobně šlo o provokaci, která měla dokázat, že Babiš při uzavírání smluv s PKN Orlen jednal korupčně,“ uvedl polský lobbista. Své podezření prý Babišovi naznačil a nechal ho, ať sám rozhodne, jestli chce Polákům zaplatit.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

V Česku soud řešil kauzu „pět na stole v českých“

Okolnosti privatizace Unipetrolu a podezření z korupce vyšetřovali čeští i polští kriminalisté. V Česku dění rozvířila zejména nahrávka skryté kamery, na které si někdejší šéf kabinetu bývalých sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel údajně řekl o pětimilionový úplatek.

Pražský městský soud Doleželovi loni v prosinci v kauze „pět na stole v českých“ udělil nepravomocně dvouletý podmíněný trest. Podle verdiktu chtěl po Spyrovi peníze za to, že jeho prostřednictvím dodá společnosti Seta uprchlého podnikatele Tomáše Pitra informace týkající se privatizace Unipetrolu. Ty podle soudu mohly Setě pomoci při jejím boji s Agrofertem o to, kdo se stane českým partnerem Orlenu.

Zdeněk Doležel
Zdroj: ČT24