Po silném sněžení hrozí námraza

Praha – Nový sníh, který v úterý a v noci připadl ve velkém množství, může dnes večer namrzat. Pozor na náledí si musí dávat lidé pozor také ve čtvrtek. Současně je nutné počítat s tím, že občas bude sněžit i přes den. Přes bohatý příděl sněhu – napadlo až patnáct centimetrů – jsou silnice v Česku sjízdné. Silničáři ale nabádají k velké opatrnosti především v hornatých oblastech. Kluzké silnice jsou příčinou jediné komplikace na železnici – na přejezdu mezi Jičínem a Kopidlnem se převrátil traktor, po místní trati proto nejezdí vlaky. Mimořádnosti na železnici naleznete zde. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Řidiči, ale i chodci si musí dávat pozor po západu slunce. Meteorologové upozornili, že se večer bude místy tvořit náledí. To může komplikovat život lidem také ve čtvrtek a v noci na pátek. Námraza se na silnicích může tvořit už dnes přes den, a to především v Libereckém kraji. V celé republice bude občas sněžit.

Teploty se budou pohybovat mezi -2 a +2 stupni Celsia, na horách nepřesáhnou -3 stupně. Celý den bude oblačný až zatažený, ale téměř nebude foukat. Podobná je také předpověď na noc, kdy teploty klesnou až k -10 stupňům, a na čtvrtek, kdy meteorologové předpokládají, že se budou teploty pohybovat mezi -4 a 0 stupňů Celsia a místy bude slabě sněžit.

V Královéhradeckém i Pardubickém kraji připadlo v noci až patnáct centimetrů sněhu. Kvůli silnému sněžení uzavřeli silničáři pro kamiony hraniční přechod v Náchodě. Od rána je ale náchodský přechod opět otevřený pro veškerou dopravu. V Krkonoších, kde sněhu napadlo nejvíce, si řidiči musejí dát pozor na sněhové jazyky. Vrstva rozbředlého sněhu je i na řadě vedlejších silnic v celém kraji.

Sousední Liberecký kraj je rovněž pokrytý hlubokou vrstvou nového sněhu. Ačkoli jsou silnice sjízdné a hlavní tahy holé, je na místě velká opatrnost při řízení. Kvůli mokrému sněhu by se mohly lámat větve stromů a padat na silnice, v průběhu dne místy hrozí i námraza, informoval hlavní dispečer Krajské správy silnic v Libereckém kraji Pavel Pospíšil.

Na silnicích v Ústeckém kraji se může tvořit ledovka. Objevila se například na Lounsku mezi Lubencem a Libkovicemi. V regionu místy sněží, silnice jsou ale s opatrností sjízdné, informují cestáři. Opatrní by řidiči měli být především v oblastech Krušných hor. Na silnicích druhé a třetí třídy leží vrstva sněhu, kterou pokrývá posyp. Podobná je i situace v Šluknovském výběžku.

Ledovka se vytvořila také na dálnici D3 v Jihočeském kraji. Na namrzlém úseku uvázlo několik nákladních aut. Nepojízdné kamiony ale trápí celý region. Nákladní vozidlo se vzpříčilo například na silnici I/39 u Volar, tah musel být zcela uzavřen.

Na Vysočině připadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Na silnicích se jezdí na ujetém nebo rozbředlém sněhu a klouže to. K opatrné jízdě nabádají silničáři i v Jihomoravském kraji. Sněžení tam způsobilo mírný nárůst nehodovosti. Nehody se staly například v Ořechově u Brna a v brněnské Černopolní ulici. Mluvčí policie Pavel Šváb vyzval řidiče, aby v souvislosti se změnou počasí při jízdě dodržovali bezpečnou vzdálenost.

I dvacet centimetrů sněhu připadlo ve Zlínském kraji. I na Valašsku, kde sněžilo nejsilněji, jsou ale silnice sjízdné, ačkoli na většině z nich leží uježděný sníh.