Jak umořit dluh? Odpusťte ho, žádá Neumannová

Liberec – Bývalá prezidentka organizačního výboru libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování Kateřina Neumannová dnes předložila představu, jak umořit 112milionový dluh, který po šampionátu zůstal. Vyzvala liberecké stavební firmy, Technickou univerzitu a dopravní podnik, aby své pohledávky vůči organizačnímu výboru MS odpustily. Argumentuje tím, že v jiných oblastech tito věřitelé získali díky mistrovství jedinečný přísun investic.

Mistrovství světa v klasickém lyžování proběhlo v únoru a březnu 2009 v Liberci a zbyl po něm dluh ve výši 112 milionů korun. Podle Kateřiny Neumannové bylo financování MS špatně nastavené už od začátku; v červenci 2007, kdy do funkce nastoupila, už prý bylo utraceno 79 milionů. „Ušetřit se daly spíš jednotky milionů, maximálně do jedné desítky milionů. Jsem přesvědčena o tom, že v době působení mého organizačního týmu nešlo hospodářské ztrátě zabránit,“ konstatovala Neumannová.

Největšími věřiteli organizačního výboru je statutární město Liberec částkou 25 milionů korun a následně deseti miliony korun Technická univerzita Liberec. „Díky investicím, které Technická univerzita a město Liberec před konáním mistrovství světa získaly, by bylo vhodné, aby tyto částky byly odpuštěny, protože investice mnohonásobně převýšila dlužnou částku,“ argumentovala dnes na tiskové konferenci Neumannová.

Tisková konference Kateřiny Neumannové (zdroj: ČT24)

Stejně by podle organizačního výboru měly jednat i liberecké firmy. „Ve stavební části získaly nemalé částky a myslím si, že by bylo vhodné v jejich případě odpuštění tohoto dluhu,“ uvedla Neumannová. „Po odpouštění těchto částek se dostáváme na částku zhruba padesáti milionů korun, která je z mého pohledu podstatně snáž řešitelná,“ konstatovala Neumannová.

U věřitelů se návrh nesetkal s pochopením

Pro Dopravní podnik města Liberce i univerzitu je ovšem návrh neprůchozí. „To nepřichází v úvahu. Podle zákona je to nepřípustné,“ řekla mluvčí DP Martina Poršová. Dopravní podnik bude naopak všemi prostředky vymáhat zaplacení pohledávky ve výši asi 21 milionů korun. „Přednostní uhrazení pohledávek jen některých věřitelů cítíme jako zvýhodňování, které rovněž není přípustné,“ dodala mluvčí.

Technické univerzitě v Liberci nezaplatil organizační výbor 8,75 milionu korun za pronájem kolejí, menzy a sportovišť. „Paní Neumannová si zřejmě neuvědomuje, že univerzita hospodaří s veřejnými prostředky a chybějící částku by zaplatila z prostředků, které dostala od státu jako příspěvek na vzdělávání,“ řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Co s dluhy se ptá i zastupitelstvo města

Primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) přitom navrhoval, aby Liberec uhradil třetinu ze 112 milionů, neměl ale podporu v koalici. Zástupci ČSSD, Unie pro sport a zdraví a uskupení Liberec občanům odmítají podobný závazek, dokud nebudou znát strukturu dluhu a viníky zadlužení. Korytář ve středu při jednání s věřiteli deklaroval, že by Liberec měl zaplatit zhruba 40 milionů korun.

„Ten problém tady skutečně existuje a není možné nad ním zavírat oči. Pokud někdo udělá dluhy, měl by se k nim znát,“ zdůraznil ve středu Korytář. Zástupci koaličních stran připouštějí, že negativní roli města v otázce dluhů není možné vymazat, nicméně je třeba pečlivě vážit každé slovo. V okamžiku, kdy je financování příspěvkových organizací města na pokraji existence, kdy snižujeme platy, teče nám do škol a silnice se rozpadají, prostě a jednoduše nemůžeme vyslovit unáhlený slib splacení neprověřených dluhů, uvádí se v prohlášení, které dnes novináři dostali před jednáním zastupitelstva.

Kateřina Neumannová

„Já jako Kateřina Neumannová jsem nebyla u rozhodnutí, že MS se uskuteční v Liberci, to znamená vzdušnou čarou 40 kilometrů od Máchova jezera a v nadmořské výšce nižší, než je hora Říp. Toto rozhodnutí padlo v době, kdy jsem ještě závodila, a neměla jsem na něm jakýkoliv podíl.“

Bývalá prezidentka dnes také upozornila na nutnost jednat s drobnými věřiteli, kteří jsou ochotni dluhy z části odpustit. Nicméně již dříve uvedla, že se bude snažit uhradit především pohledávky menších firem, pro něž dluhy mohou znamenat existenční potíže.

Podle jejího dnešního vyjádření se uvažuje i o odprodeji majetku. Ve chvíli, kdy by dluh klesl na částku 50 milionů korun, navrhuje Neumannová diskusi s ministerstvem školství, se zástupci Liberce a svazem lyžařů.