Čekatelům na transplantaci pomáhá umělé srdce

Praha – V současné době čeká v České republice na transplantaci srdce 87 lidí. Dárců je málo, lékaři proto sedmnácti čekatelům zachránili život pomocí takzvaného umělého srdce. V současné době přístroj, který za orgán pumpuje krev do těla, pomáhá největšímu počtu pacientů v historii. První Čech dostal umělé srdce v roce 2003, od té doby zachránilo život už 109 lidem.

„Situace v dárcovství orgánů je dlouhodobě nedostatečná, protože vždycky bude hodně příjemců a velmi málo dárců,“ říká přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka. Příčinou je obrovský pokrok intenzivní péče. Navíc věk dárců se neustále zvyšuje a srdce staršího člověka není pro transplantace vhodné.

Lékaři se proto stále snaží najít způsob, jak situaci řešit. V minulosti se uvažovalo například i o transplantaci prasečího srdce, jenže v jejím využití brání zatím nepřekonatelné bariéry. „Prasečí populace je promořena specifickými viry a vůbec se neví, co by se stalo, kdyby se tyto viry dostaly do člověka,“ vysvětluje přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

S jiným řešením přišli ve Spojených státech, kde lidé dostávají umělé srdce natrvalo. „Tam už je povoleno mít toto zařízení místo transplantace srdce. Pacient s ním žije třeba čtyři až pět let, přes polovinu déle než bez transplantace,“ doplnil Pirk.