John skoncuje s českým volebním chaosem

Praha - Český volební systém čekají změny, chystá je ministerstvo vnitra. Místo odlišných zákonů pro volby do Parlamentu, zastupitelstev obcí, zastupitelstev krajů a do Evropského parlamentu navrhuje jediný volební zákoník. Ten má voličům usnadnit preferenční hlasování v různých typech voleb, a taky volby co nejvíc zpřístupnit i těm, kterým se zdá současná cesta do volebních místností moc složitá.

Podle ministra vnitra Radka Johna je dosavadní český volební systém chaos. Jednou může volič kroužkovat maximálně 4 jména a jen z jedné politické strany. Jindy může křížkovat maximálně tolik jmen, kolik je v obci zastupitelů, a klidně pokaždé s jinou stranickou příslušností. A tak se chystají změny. Ministr vnitra Radek John chce: „Aby ten systém byl stejný. Co se člověk naučí v parlamentních volbách, bude používat v komunálních volbách.“ 

Ministr vnitra chce taky volby usnadnit těm, pro které jsou dva dny na cestu k volební urně málo. „Bude možnost uložit svůj hlas na poště den před volbami nebo na obecním úřadě, bude možnost poštovního hlasování, bude rozpracována možnost elektronických voleb,“ vypočítává John. 

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Opoziční ČSSD srozumitelnější volební systém podporuje, chce ale třeba zachovat malým obcím možnost vybírat jednotlivé kandidáty napříč všemi stranami. A u hlasování poštou nebo po internetu zdůrazňuje bezpečnost. „Je důležité, aby lidé dostali možnost volit, pokud možno v každé životní situaci. Stejně tak ale platí, že tam nesmí existovat možnost nějakého falšování,“ říká úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Nový volební kodex má řešit i přímou volbu prezidenta a starostů malých obcí. Přesná podoba změn se ale teprve rodí. Vláda by měla první podklady dostat na stůl do konce února. Podle současného plánu ministerstva vnitra by se nově mohlo volit už v krajských volbách v roce 2012.

Radek John
Zdroj: ČT24