Komunisté vyšlou do senátních voleb na Kladensku Levého

Praha - O senátorské křeslo po zemřelém Jiřím Dienstbierovi (ČSSD) se bude za KSČM ucházet starosta obce Drnek Zdeněk Levý. Na svém dnešním zasedání ho schválil ústřední výbor strany. Levý je tak oficiálním sedmým kandidátem, který se bude ucházet o hlasy voličů v doplňovacích volbách na Kladensku. Kandidaturu ještě zvažuje bývalý majitel kladenských oceláren Vladimír Stehlík, přihlášku ale musí podat do pondělí 31. ledna.

Levý kandidoval na uvedený post už v roce 2008, skončil na třetím místě. Dienstbier tehdy vyhrál nad celkem pěti soupeři. Jeho úmrtím sociální demokracie ztratila v horní komoře nadpoloviční většinu 41 z 81 hlasů. Nyní má 40 senátorů a cílem sociální demokracie je většinu obnovit.

První kolo voleb se uskuteční 18. a 19. března. Levý se v něm utká s kladenským primátorem Danem Jiránkem (ODS), synem zesnulého senátora Jiřím Dienstbierem (ČSSD), starostou Kmetiněvsi Luďkem Kvapilem (TOP 09 a STAN), kladenským stomatologem Karlem Protivou (Lepší Kladno), Ivo Vašíčkem (Česká pirátská strana) a bývalou europoslankyní Janou Bobošíkovou (Politická strana Suverenita - blok Jany Bobošíkové).