Vondrova náměstkyně Hendrichová: Ministr byl o všem informován

Praha – Tvrzení ministra Alexandra Vondry, že nevěděl o předražené zakázce pro firmu PromoPro, vyvrací i jeho tehdejší náměstkyně Jana Hendrichová. Deníku Právo řekla, že ministr dostával pravidelně potřebné informace. Totéž tvrdí i expremiér Mirek Topolánek, podle něj spadala smlouva do Vondrovy kompetence. Na Vondru podalo trestní oznámení ministerstvo financí, když se ukázalo, že firma naúčtovala vládě za technické zajištění českého předsednictví Evropské unii devětkrát víc, než se předpokládalo.

Hendrichová, která nyní pracuje na ministerstvu financí jako ředitelka odboru mezinárodních organizací, je jedním z klíčových svědků celé kauzy. Právu potvrdila, že Vondra byl o zakázkách v době českého předsednictví průběžně informován: „Obecně lze říci, že o závažných věcech jsme pana vicepremiéra na pravidelných poradách informovali a zasílali mu potřebné dokumenty.“

Zakázky týkající se českého předsednictví podle Hendrichové připravovala jí podřízená Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU, konkrétně odbor rozpočtu a veřejných zakázek ve spolupráci s odborem logistiky a organizace. Bývalá náměstkyně tak vyvrátila i čtvrteční prohlášení premiéra Petra Nečase, že „ekonomický úsek, který zajišťoval tyto věci, nikdy nespadal do kompetence místopředsedy vlády, ale přímo pod vedoucího Úřadu vlády (Nováka)“.

Úřad vlády v pátek na webu zveřejnil dodatky smlouvy s firmou Promopro, které obsahují ceníky jednotlivých návrhů na technické zajištění českého předsednictví Evropské unii. Průvodní list dokumentující schvalování zakázky na Úřadu vlády uvádí, že smlouvu předložil Radomír Karlík, šéf odboru logistiky a organizace spadajícího pod Hendrichovou, a schvaloval ji vedoucí Úřadu vlády Jan Novák. Úřad tak nepřímo potvrdil, že Vondrovi podřízení celou věc se zakázkou pro Promopro přímo řídili. V dokumentu je navíc uvedeno, že jeho kopie se dává na vědomí kabinetu místopředsedy vlády pro evropské záležitosti – Alexandra Vondry.

Jan Novák
Zdroj: ČT24