Jednání Hegera s odbory zkrachovalo

Praha – Dnešní schůzka odborů a lékařské komory s ministrem zdravotnictví skončilo bez jakéhokoli výsledku. Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel dnes označil nabídku ministerstva za nepřijatelnou. Heger přitom na dnešní tiskové konferenci uvedl, že dnes odborům předložil materiál, s nímž je seznámil již včera a podle něhož by se mimo jiné měly letos zvýšit platy lékařů o 5 až 8 tisíc korun měsíčně. Heger dodal, že jednání s odbory považuje za uzavřená. Do zvýšení mezd ve zdravotnictví by měly letos putovat dvě miliardy korun. Doktoři by z toho měli dostat tři čtvrtiny, tedy 1,5 miliardy korun. Podle šéfa odborů Martina Engela je snížení slibované částky na mzdy lékařů ze dvou miliard nepřijatelné. Do avizovaného odchodu nespokojených lékařů z nemocnic tedy zbývá dvacet pět dní. Ministr i přes nedohodu lékařům oněch 5 až 8 tisíc měsíčně od března přidá. Návrh zveřejnil a týden vyčká, zda lékaři začnou výpovědi stahovat. Pokud ne, začne chystat krizové zajištění péče.

Podle Hegera nabídka vůči lékařským odborům od začátku uváděla, že slíbené 2 miliardy garantuje do platů zdravotníků, převážně pak lékařů, nikoli výlučně pro lékaře. „Navíc podmínky, které si LOK dal, počítaly nejen s plnými dvěma miliardami, ale i s příslušenstvím, tedy s 34 procenty navíc, které jsou potřeba na to, aby zaměstnavatelé mohli uhradit sociální a zdravotní pojištění… To jsme odsouhlasit nemohli,“ prohlásil Heger.

„Dnes jsme předložili materiál, s nímž byli odboráři seznámeni již včera, který konkretizuje rozdělení slíbených financí. Letos by se měly zvýšit platy nejmladších lékařů o 5 tisíc měsíčně, u nejstarších o 8 tisíc měsíčně,“ uvedl Heger. Představitel odborářů Miloš Voleman ale poukázal na to, že přislíbené dvě miliardy v dnešní nabídce ministerstva nejsou. „Vypracovali jsme konkrétní návrh, který měl od března zvýšit plat každému lékaři… Ze strany ministerstva se nám dnes dostalo nabídky, že v pátek navržené dvě miliardy dnes již neplatí,“ uvedl Voleman. Sám Voleman přitom přiznal, že v počátku dnešního jednání již bylo k dohodě velmi blízko.

Podle Engelových slov jsou klíčovou otázkou garance ze strany ministerstva, ty označil za mizivé. Pro odbory je třeba nepřijatelné, aby se slíbené peníze dostávaly k lékařům cestou osobního ohodnocení. „Chtěli jsme jasnou garanci navýšení tarifů. Tudy musí jít peníze, a ne aby o nich rozhodovali ředitelé. Nedohodli jsme se ani na tom, zda půjdou peníze za lékařem, nebo na počet lékařů, nebo jakým jiným způsobem. O tom, že pan ministr řekl, že kontrasignace panem premiérem v tom nebude, je další problém…,“ prohlásil Engel.

Několik týdnů takřka denně jednal ministr zdravotnictví Leoš Heger o hrozící krizi zdravotnictví. Nespokojení doktoři v pondělí jasně řekli své požadavky, podle nichž měly jít celé dvě miliardy na platy. Při dnešním jednání ustoupili z požadavku záruky, že všichni lékaři, co podali výpovědi, se budou moct vrátit zpátky do práce.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger:

„Zároveň jsme slíbili, že v příštím roce dosáhne průměrný plat lékaře s přesčasy, které budou limitovány, na předpokládané evropské minimum…, to znamená jedna pracovní směna na lékaře týdně navíc tak, aby průměrný plat dosáhl 60 tisíc korun měsíčně. My se domníváme, že je to velmi vstřícně podaná ruka lékařům a že tu pistoli, kterou nám drží u hlavy a která neohrožuje jen nás, ale zejména naše pacienty…, by měli lékaři právě kvůli velkorysosti nabídky stáhnout a vrátit se do práce.“

Sám Engel dnes prohlásil, že dohoda ministerstva s odbory zkrachovala mimo jiné díky neochotě některých politiků v pozadí celé situace. „Když si analyzujete poslední výroky některých poslanců, například pan Šťastného (Boris Šťastný, ODS), pana Šnajdra (Marek Šnajdr, ODS), pana poslance Úlehly a dalších, tak myslím, že tady je potřeba hledat důvody,“ reagoval Engel na dotaz novinářů, kdo si podle něj dohodu nepřeje. Heger se ohradil proti tomu, že by byl obklopen „různými démony a temnými silami“, a dodal, že je sám zcela svéprávný.

Krach jednání přidělal vrásky hejtmanům

Hejtmani jednotlivých krajů dávají vládě na dohodu s lékaři čas do neděle. Pokud se do té doby s lékařskými odbory nedohodne, musí kraje připravit krizové scénáře a v příštím týdnu začít rozjíždět přípravu krizových opatření na období po 1. březnu. Oznámil to dnes po jednání s hejtmany předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Nyní není čas na to, aby na jakékoliv straně docházelo k naschválům, ultimátům či trucování. Za nešťastná proto pokládám vyjádření poslanců za ODS, kteří lékaře i ministra trvale provokují k nedohodě… Tohle není problém jen ministra zdravotnictví, to už je dnes problém celé ČR.“

Podle Haška není možné s přípravami krizových opatření čekat na poslední chvíli. „Je třeba připravit řadu opatření v nemocnicích a připravit nemocnice na zvláštní režim, ve kterých by fungovaly po prvním březnu,“ dodal. Hašek také informoval o dopisu ředitele Asociace zdravotnických záchranných služeb Marka Slabého, podle kterého hrozí kolaps přednemocniční neodkladné péče. „Projeví se tak v plné síle neschopnost řady nemocnic převzít od posádek záchranné služby pacienta v důsledku razantního omezení a následného zastavení poskytování akutní lůžkové péče v řadě oborů,“ uvedl hejtman.