Na pražském sídlišti poráželi v otřesných podmínkách prasata

Praha - Uprostřed největšího pražského sídliště Jižní Město odhalila Státní veterinární správa (SVS) nelegální jatka. V rodinném domě se ilegálně a v otřesných hygienických podmínkách poráželi vepři a produkovalo se maso a salámy. Kromě veterinární správy už případ řeší i městská policie, Odbor životního prostředí Městské části Praha 11 a hasiči. Za týrání, nelegální porážku, bourání masa a zpracování hrozí cizincům, kteří si dům pronajali, pokuta. Její výše se zatím nedá odhadovat. Za poslední rok a půl je to v Česku už druhý takový případ. Hygienici se obávají, že podobných nezákonných provozů, produkujících zdravotně vysoce závadné maso, může být daleko víc.

Policisté a veterináři našli v domě i sedm živých prasat. Podle mluvčího SVS Josefa Dubna trpěla zvířata žízní a byla hladová. „V tomto případě bylo prokázáno týrání,“ řekl ČT ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák. Majitelům byla zvířata ihned odebrána a byla převezena do náhradní péče. Veterináři budou také zkoumat, jakým způsobem byla zvířata zabíjena. Omračovací pistoli totiž na místě nenašli.

V domě se našlo i 365 kilogramů vepřového masa a 400 kg salámu zabaleného do palmových listů. Několik kusů se povalovalo i na zemi, další byly v krabicích venku v mraze. Komu byly výrobky určeny a jestli už se část nedostala do oběhu, se teď usilovně vyšetřuje. Inspektoři přímo na místě rozhodli o jejich likvidaci. „Jsme rádi, že se podařilo zabránit, aby se to dostalo nějakým způsobem k jakýmkoli spotřebitelům, ať už k těm cizincům, nebo našim lidem,“ dodal Kozák.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Zvířata byla porážena i v otřesných podmínkách. Na zemi našli veterináři krvavé kaluže, na zdích plíseň a zkondenzovanou vodu. Na jatka se přitom přišlo jen díky náhodě. Ze střechy domku stoupalo značné množství páry a dýmu. Lidé se domnívali, že se jedná o požár, a zavolali hasiče. Jak dlouho jatka fungovala, se zatím neví. Dům měli pronajatý cizinci a sousedé mají strach mluvit. „Aby se mi nemstili, nebo něco takového. To není žádná legrace,“ řekl jeden z nich ČT.

Porážet hospodářská zvířata pro výživu lidí a vyrábět potraviny pro tržní síť lze podle mluvčího v Česku pouze ve schválených a registrovaných zpracovatelských závodech. Za poslední rok a půl jde už o druhý případ. Na první černá jatka se přišlo v Lovosicích.

  • Prasata v nelegálních jatkách autor: ČT24, zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229582.jpg
  • Salámy z nelegálních jatek autor: ČT24, zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229585.jpg
  • Nelegální jatky autor: ČT24, zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2296/229580.jpg