Topolánek prý poskytl Bartákovi alibi v kauze tatrovek

Praha - Expremiér Mirek Topolánek se loni sám přihlásil protikorupční policii a poskytl alibi bývalému ministru obrany Martinu Bartákovi, píše dnešní vydání Mladé fronty Dnes. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss MfD uvedl, že Barták od něj chtěl miliony dolarů za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou. Topolánek podle Mladé fronty Dnes Cabanissovu verzi popřel. Exministr Barták si podle něj o peníze neřekl.

Podle deníku se Topolánek sám ozval protikorupční policii nedlouho poté, co loni na podzim Cabaniss o údajném Bartákově požadavku vypovídal v novinovém rozhovoru. Podle Cabanisse se událost stala v únoru 2008 ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem. Mezi hosty byli i Barták, Cabaniss a jeho kolega z Tatry, šéf její americké pobočky Duncan Sellars, který Cabanissova slova potvrdil.

„Pan Topolánek vypověděl, že byl na recepci v Centreville u Washingtonu po boku Bartáka a žádná žádost o peníze nepadla. V podstatě mu dal alibi,“ řekl MfD zdroj obeznámený s vyšetřováním údajné korupce.

Deník dále píše, že o Topolánkovi se mluví mimo jiné na zvukovém záznamu ze setkání ředitele Tatry Ronalda Adamse a vlivného obchodníka Michala Smrže, o němž MfD informovala ve čtvrtek a který je součástí policejního spisu. Právě tento záznam má údajnou snahu o korupci při řešení problémů Tatry dokládat.