Jarní teploty dnes lámaly rekordy

Praha – V Česku dnes padaly teplotní rekordy. Maxima byla překonána na 17 stanicích, které měří více než 30 let. Nejvýše vystoupala rtuť teploměru v Nových Hradech-Byňově, kde naměřili 15,4 stupně Celsia. Jarní teploty panovaly hlavně na jihu Čech. Padl také sedm let starý rekord v Českých Budějovicích. Kolem 14:00 přístroje naměřily 14,3 stupně Celsia. Rekord z roku 2004 byl pokořen o 1,1 stupně. Průměrná únorová teplota je přitom minus 1,1 stupně.

Jarní počasí si užívali například v Českých Budějovicích, kde ve 14:00 naměřili 14,3 stupně. Vráž u Písku pak hlásila 14,8 stupně nad nulou, přičemž na slunci bylo ještě tepleji. Jižní Čechy drží v zemi také letošní teplotní minima. Podle dostupných informací naměřily letošní nejnižší teplotu přístroje v meteorologické budce na Perle pod Jezerní slatí u Kvildy na Šumavě, a to 29. ledna minus 28,4 stupně Celsia. I v dalších pěti dnech tam teplota oscilovala mezi minus 25 až minus 28,2 stupně.

Také na vrcholu Lysé hory v Beskydech, která je 1300 metrů nad mořem, dnes padl sedm let starý teplotní rekord. Meteorologové tam krátce před 16:00 naměřili 6,1 stupně Celsia. V roce 2004 tam bylo o stupeň méně.

Na nejstarší stanici v pražském Klementinu, kde se měří od roku 1752, ale dnes nebylo překonáno maximum z roku 2004. Tehdy zde naměřili 14,2 stupně. V Praze se dnes teploty pohybovaly jen do 13 stupňů.

Teplé počasí by mělo vydržet po většinu tohoto týdne, denní teploty se ale budou pohybovat už jen mezi třemi až osmi stupni Celsia. V noci se může ochladit na minus tři stupně, až do čtvrtka by přitom měla převládat polojasná obloha. Koncem pracovního týdne se však zatáhne, podle aktuálních předpovědí by měl být víkend hlavně ve znamení deště a denních teplot jen lehce nad nulou.

Zimní slunce
Zdroj: ČT24