Heger zřejmě bude moci zvýšit lékařům tarifní mzdy

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dostal na dnešním jednání vlády „určitý mandát“ k dalšímu jednání s lékaři, kteří v rámci akce Děkujeme, odcházíme hrozí, že k počátku března odejdou z nemocnic. Novinářům to po jednání kabinetu řekl bez dalších podrobností premiér Petr Nečas, Heger na tiskovou konferenci nepřišel. Podle serveru iDnes.cz vláda souhlasila s Hegerovým návrhem, aby protestující lékaři dostali 1,5 miliardy korun v rámci tarifních platů.

Heger by nyní měl jednat s nemocničními lékaři o změnách v tarifních tabulkách. Slíbené navýšení by pak dostal každý lékař placený tarifní mzdou, a to již od března. Ministr původně lékařům nabízel, že peníze získají jako součást osobních ohodnocení. Lékaři ale považují nabídku 1,5 miliardy za nedostatečnou.

Heger již odpoledne řekl, že technicky je možné změnit tabulky velmi rychle. Lékaři by tak získali 1,5 miliardy a zdravotní sestry 500 milionů korun. Vláda přitom v programovém prohlášení plánovala zrušení platových tabulek. Právě tento ústupek by podle Hegera mohl přispět k dohodě. „Řekl bych, že by tu mohla být určitá naděje, jsem optimista,“ podotkl odpoledne. Heger již konzultoval technické provedení s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09).

Reportáž Štěpánky Martanové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Podle Hegera ale ani splnění tohoto požadavku nemusí odboráře uspokojit. V současné rozbouřené situaci se podle něj nedá nic odhadnout. Myslel si prý už po první nabídce dvou miliard korun do platů zdravotníků, že se situace zklidní. Připustil ale, že vedení lékařských odborů a komory pohněvalo, když vláda nepřistoupila na požadavek, aby se všichni lékaři ve výpovědi mohli vrátit na svá místa.

Tabulka má podle něho navíc spoustu rizik. Tarifní tabulkové platy mají lékaři jen v polovině nemocnic. Kdyby lékařům stouply peníze v odměnách, jak ministr dříve prosazoval, dostali by peníze všichni, když budou navýšeny tarify, dostanou více v tarifech lékaři jen v polovině nemocnic, a to i v následné péči, kde se mělo přidávat až příští rok. Kraje slíbily, že tabulky převezmou také v akciových společnostech, kde je dosud nemají.

Heger se v současné situaci také obává, že zaměstnanci veřejné sféry, kterým se letos platy o deset procent škrtaly, budou cítit navýšení tarifů pro lékaře jako provokaci.

Ke konci února by mohlo z nemocnic odejít 3800 z asi 20 000 lékařů. Dali výpověď v odborářské protestní akci Děkujeme, odcházíme. Vláda v úterý začala připravovat krizový plán, kterým chce na hrozící hromadný odchod lékařů reagovat. Náhradní péči by podle představ Nečasova kabinetu měly zajistit hlavně fakultní nemocnice. Krizový scénář počítá také s tím, že nemocnicím vypomůže armáda.

Vydáno pod