Lékaři mají řadu zastánců, ale ozývají se i hlasy proti

Praha - Kdo a proč je pro a kdo a proč je proti. Akce Děkujeme, odcházíme začíná nabírat až nebezpečné obrátky, protože Den D se blíží. Lékaři chtějí komplexní řešení, ředitelé nemocnic a hejtmani se připravují na stav nouze a ministr Heger chce do příštího týdne připravit změnu platových tarifů, která má zajistit zvýšení mezd lékařům. Zatím se ale obě strany nejsou schopny dohodnout, o kolik korun navíc vlastně půjde. A pacienti čekají, co se 1. března stane. A co na to doktoři? Požadují celkovou zdravotnickou reformu, jasnou změnu úhradové vyhlášky a jasný závazek vlády, že vznikne vyhláška či zákon, podle kterého budou zdravotníci odměňováni. Ale času už moc nezbývá - 1. březen je takřka za dveřmi a někteří lékaři již možná uvažují o stažení svých výpovědí, ale mnozí ředitelé nemocnic už dnes říkají, že výpovědi zpět nepřijmou.

A jak se na lékařský protest dívá veřejnost? Protestní akce lékařů má však čím dál menší podporu veřejnosti. Zatímco v prosinci s lékaři sympatizovalo 58 procent lidí, na začátku února se podle exkluzivního průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi jejich protest nelíbí skoro dvěma třetinám Čechů. 

Ostřejší vyjádření z úst Milana Kubka

„Chovejte se slušně ke svým lékařům, nikdy nevíte, kdy nás budete potřebovat.“

„Žádná skupina od členů Charty 77 snad nikdy nebyla vystavena takové dehonestační kampani jako v současnosti lékaři. Sice nejsme zavíráni, ale trestní oznámení již padají. Bojujeme za svá práva podobně jako chartisté.“ 


Na iniciátora akce, Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL), a jeho vedení padla v únoru trestní oznámení. První podal Petr Kotaška kvůli podezření na vydírání, organizování a podněcování nepokojů či obecné ohrožení. Druhé trestní oznámení na šéfa LOK Martina Engela podal advokát Kolja Kubíček, který pokládá akci Děkujeme, odcházíme za vzorový příklad vydírání.

A kde se podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka dá ušetřit nejrychleji? Prezident Státního ústavu pro kontrolu léčiv je schopen díky revizi léků ušetřit až 3 miliardy korun, nicméně je k tomu potřeba kvůli veřejnému zájmu zamezit tomu, aby si farmaceutické firmy v rámci správního řízení podávaly odvolání, které mají odkladný účinek. To je podle Kubka jen jedna z možností.


Proti - sociální demokraté, prezident, asociace sester

Přesto, že sociální demokraté podpořili prosincové protesty proti vládním škrtům, u akce Děkujeme, odcházíme zastávají od počátku spíše zdrženlivé postoje. Středočeský hejtman David Rath sice vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) k odstoupení, jinak se ale nejvyšší představitelé ČSSD včetně úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky spíše snaží vládu a lékaře udržet u jednacího stolu.    

S protestní akcí lékařů opakovaně vyjádřil nesouhlas i prezident Václav Klaus, nepřímo ji kritizoval již ve svém novoročním projevu. O několik dní později pak po schůzce s ministrem Hegerem označil chování lékařů za velmi nezodpovědné a naposled dokonce řekl, že výhrůžkám lékařů nelze dále ustupovat, a naopak ocenil zdravotníky, kteří se k protestu nepřidali.    

K lékařům se sice přidala část zdravotních sester, které vytvořily skupinu „Jsem zdravotní sestra a akci Děkujeme, odcházíme plně podporuji“, nicméně Česká asociace sester vedená bývalou ministryní zdravotnictví a šéfkou Všeobecné fakultní nemocnice Danou Juráskovou se k vlně výpovědí nepřipojila s tím, že s nátlakovou formou protestu nesouhlasí. 

Tlak na politiky hromadnými výpověďmi z nemocnic neschvaluje ani řada lékařů samotných. Ke kritikům patří přední kardiochirurg Jan Pirk z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podle něj nejprve musí být provedena reforma, pak je možné lékařům přidat. Také přednosta kliniky rehabilitace v motolské nemocnici Pavel Kolář, který se v minulosti staral o prezidenty, označil kampaň odborů za agresivní a militantní.  

Řada osobností je pro, některé i proti

Protestující lékaře podpořilo 25. ledna 15 osobností z oblasti kultury a církví. V otevřeném dopise vyzvali vládu k diskusi s lékařskou veřejností. Autoři, mezi nimi duchovní Tomáš Halík, herečka Jiřina Jirásková, divadelník Jiří Suchý a architekt Vlado Milunič, se také distancovali od médií, která prý lékařskou kampaň znevažují. Autoři se neztotožňovali se všemi aspekty kampaně, ale vystoupení lékařů považovali za oprávněné, protože jejich finanční ohodnocení je podle nich nedostatečné. 

S peticí SOS zdravotnictví (podtitul: „Kdo se chce dohodnout, hledá shodu, kdo se dohodnout nechce, hledá výmluvy.“) se na vládu s výzvou, aby začala se zdravotníky konstruktivně jednat, obrátili znepokojení občané (petici podepsalo už přes 32 000 lidí). Požadovali „narovnání disproporce mezi materiálovými a mzdovými výdaji českého zdravotnictví“. Součástí je i požadavek na zprůhlednění hospodaření a potlačení korupčních mechanismů ve zdravotnictví. Mezi podepsanými byli třeba spisovatel Ivan Klíma, herečka Tereza Brodská, ale také řada lékařů, jako děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo přední chirurg Pavel Pafko či přední odbornice na léčení roztroušené sklerózy Eva Havrdová, připojili se i senátoři KDU-ČSL.
    

Naopak s peticí proti kapitulantství vystoupili zase občané, kteří protestují proti tomu, že vláda „ustupuje morálně nepřijatelné metodě nátlaku Lékařského odborového klubu na zvýšení platů ve zdravotnictví“. Apelují na vládu, aby podobným praktikám vydírání neustupovala. Petici podepsalo už na 29 000 lidí, také řada novinářů, umělců, mimo jiné herec Petr Nárožný, politolog Bohumil Doležal či exministr obrany Luboš Dobrovský.

  • Milan Kubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2291/229036.jpg
  • Václav Klaus a Leoš Heger autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222795.jpg
  • Děkujeme, odcházíme autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2208/220723.jpg