John v OVM: Nový vládní zmocněnec pro lidská práva je na spadnutí

Nový Bydžov – Nový vládní zmocněnec pro lidská práva bude jmenován v horizontu dnů či dokonce hodin. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce z Nového Bydžova na Královéhradecku to uvedl ministr vnitra Radek John, odmítl však sdělit jméno, které podle něj oznámí až premiér Petr Nečas. Nepřímo však naznačil, že by to mohla být žena. „Já bych velmi rád, ale nemohu nic prozrazovat, nesmím ani naznačovat,“ prohlásil John. Předsedové koaličních stran ale s dotyčnou osobou souhlasili. Podle Aktuálně.cz má být onou zmocněnkyní expertka na právní ochranu dětí Monika Šimůnková, která působila i v Nadaci Naše dítě. Sama Šimůnková ale tuto informaci odmítla komentovat.

Česko nemá zmocněnce pro lidská práva od poloviny září. Tehdy byl z této funkce odvolán Michael Kocáb. Ještě předtím vláda zrušila post ministra pro tuto oblast. Premiér si loni za svého poradce pro menšiny vybral šéfa konzervativního Občanského institutu Romana Jocha. Koncem ledna o urychlené vybrání nového zmocněnce žádala v otevřeném dopise premiéra šestice členů vládních výborů.

„Byl bych rád, kdyby nový vládní zmocněnec přišel mezi nás, mezi starosty a starostky, kteří to řeší, protože doposud jsem se s tím nesetkal. Vždycky se to řeší z úrovně Prahy nebo vlády.“

Starostové projednají v pondělí návrh zákona o sociálních dávkách

V pondělí se v sedmitisícovém Novém Bydžově uskuteční setkání asi padesátky starostů měst a obcí, které řeší podobné problémy. Chtějí probrat návrhy nových zákonů týkajících se například sociálních dávek, otázku redukce sociálních úřadů, které mají vyplácet dávky, a návrhy nových zákonů, které by mohly posílit pravomoci obcí. Jak ale v Otázkách uvedl ředitel Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martin Šimáček, program schůzky je prorepresivní. Budou se tam podle něj projednávat věci, které mají zpřísnit postih směrem k části obyvatelstva a chybějí tam prointegrační opatření.

Situace v sedmitisícovém Bydžově se vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Starosta Pavel Louda (ODS) následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům. Jedna z pražských advokátních kanceláří na něj podala trestní oznámení kvůli rasismu. "Moje vyjádření sice bylo tvrdé, ale věrně odráželo situaci ve městě. Lze volit slova přiměřenější, já jsem to chtěl pojmenovat tak, aby to moje vyjádření nezapadlo – a evidentně nezapadlo, uvedl dnes Louda v Otázkách, nicméně připustil, že s odstupem času a s ohledem na trestní oznámení by dnes volil jiná slova.

Nový Bydžov 13. ledna navštívil také ministr vnitra Radek John, který přislíbil v případě dalších problémů s bezpečností posílení policie. Město povolalo bezpečnostní agenturu a zvýšilo počet strážníků ze čtyř na šest.

Regulace hazardu jako možné řešení

Regulace hazardu je jedno z možných řešení pro obce, které se potýkají s problémy se sociálním začleněním nepřizpůsobivých. Na nutnosti co nejrychlejšího projednání loterijního zákona se v Otázkách shodli ministr John se svým stínovým protějškem z ČSSD Jeronýmem Tejcem. Podle Loudy, který začlenění problémových občanů dlouhodobě řeší, je ale potřeba také zakotvit větší pravomoci pro obce v legislativě - například aby mohly odebírat sociální dávky. Zdůraznil ale i nutnost systémové změny v otázkách bezpečnosti problémových oblastí.

Podle Loudy by sociální dávky měly doputovat k dětem a nesmějí skončit v baru nebo v herním automatu. Ministr práce Jaromír Drábek chystá změnu systému dávek, Louda se ale obává toho, že chystaný zákon situaci spíše zkomplikuje a peníze na sociální dávky se nemusejí efektivně využít. Požadavek na větší adresnost sociálních dávek podpořila i starostka Obrnic u Mostu Drahomíra Miklošová (ODS). Podle Šimáčka ale není nyní „výrazná změna v adresnosti dávek“ potřeba. Jeroným Tejc míní, že už nyní mají obce nástroje k tomu, aby zneužívání a nepatřičnému utrácení dávek bránily. Jmenoval třeba to, že se podpory dají vyplácet v poukázkách.

Louda před týdnem vyzval Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS), aby upustila od mítinku a pochodu městem, které plánuje na 12. března. Město, které řeší zvýšenou trestnou činnost Romů, se obává komplikací. Žádnou možnost mítink zakázat však nemá. Na přítomnost DSSS chtějí reagovat také Romové. DSSS, která pořádání akce oznámila minulý pátek, chce ale i přes výzvu akci uspořádat. Předseda strany Tomáš Vandas tvrdí, že obavy z případných komplikací jsou zbytečné.