Obyvatele Chvalešovic kritizují chovatelku 40 psů

České Budějovice - Téměř stovka psů žila ještě před týdnem v jednom z rodinných domů a přilehlé stodole ve Chvalešovicích na Českobudějovicku. Místní lidé už dva roky upozorňují na to, že se o ně majitelka špatně stará a psi jsou nebezpeční. Místní si stěžují na hlučný štěkot, zápach, nepořádek i bezprostřední ohrožení od psů, kteří již několikrát utekli. Problematický chov už kontrolovaly úřady. Ke změně ale došlo až teď, když majitelka o psy nemůže pečovat a příbuzní se rozhodli je rozdat.

Žena se do obce přistěhovala před dvěma lety, nyní je ve vězení za řízení v opilosti. Obyvatelům obce prý vulgárně nadávala a vyhrožovala. Chovala prý až 90 zvířat. Lidé se navíc bojí, že všichni psi nejsou očkováni proti vzteklině, i když je to povinné. Ne všichni mají také očkovací průkazy.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Přestupková komise v Hluboké nad Vltavou řešila problémy se psy v Chvalešovicích už několikrát. Jejich majitelka dostala několik pokut za to, že zvířata volně pobíhají po obci a napadají lidi. Chování majitelky řešila i policie, a to nejméně osmkrát, zejména kvůli podezření z týrání zvířat, porušování domovní svobody, ublížení na zdraví nebo narušování občanského soužití.

Podle veterinární správy majitelka psy ale netýrá. Inspektoři sice shledali špatné hygienické podmínky, v nichž jsou psi chováni, mají však dostatek potravy a vody. Kvůli tomu nemohou prý nechat zvířata majitelce odebrat.

V době, kdy je žena ve vězení, se o psy stará její manžel, který v obci trvale nebydlí. Jezdí psy krmit a snaží se zhruba poloviny smečky zbavit, a to s pomocí sdružení na ochranu týraných zvířat Cibela. Někteří noví majitelé se již přihlásili přes internet. „Tady zůstane už jenom troška, těch osm až deset psů,“ uvedl syn majitelky psů. Přesto se obyvatelé i starosta obávají, že až se majitelka vrátí z vězení, problémy se budou opakovat.

Chovna psů v Chvalešovicích
Zdroj: ČT24