Obnovení železnice mezi Otovicemi a Polskem vyvolává rozpaky

Otovice - Snaha podnikatelů a občanských sdružení opět obnovit železniční trať mezi Otovicemi na Broumovsku a polskými obcemi vyvolává u některých starostů velké rozpaky. Stěžují si, že přestože se jich projekt bezprostředně týká, nikdo nepovažuje za nutné ho s nimi konzultovat. Na projekt se musí teprve vypracovat i studie o proveditelnosti stavby.

Propojit nevyužívanou železniční trať z Otovic s železnicí v Polsku. Takové mají plány někteří podnikatelé a železniční nadšenci. Jenže samotných Otovic, ale ani dalších starostů z obcí na trati, se nikdo na názor neptá.

„Mě to velice zlobí, protože se kdysi říkalo o nás bez nás a dneska to, myslím si, platí v tuto chvíli také,“ uvedla starostka Hynčic u Meziměstí Věra Hermonová (nestr.).

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří stavbu prosazují, ale odmítají, že by za nimi stáli majitelé lomu. Trať by podle nich byla přínosem pro celý region. „Je to čistě občanská iniciativa, vpodstatě moje a kolegů z Meziměstí,“ řekl propagátor projektu Jiří Kučera. „Nám se jedná především o dopravu zaměstnanců. To, že bude po železnici jezdit náklad, přispěje k tomu, že se osobní doprava udrží,“ doplnil František Molík z hospodářské komory.

„Myslím si, že tady nejde o nějaké blaho lidu, ale že se jedná o byznys,“ komentovala Hermonová.

Projekt je zatím ve fázi, kdy se má zpracovat studie o proveditelnosti stavby. Jednání se starosty přijde na řadu později, vysvětlují svůj postup zastánci obnovy železničního spojení. Nejisté zatím zůstává i to, kdo by měl projekt vůbec financovat.