Dopravu zkomplikovala mlha, silnice místy kloužou

Praha - Teploty se v Česku pohybují od minus dvou do plus tří stupňů. Převažuje zataženo a místy se objevuje déšť nebo sněžení. Srážky mohou opět namrzat a vytvářet ledovku. Dopravu rovněž komplikuje v některých úsecích mlha a zhoršená viditelnost. Mlha s mrznoucím mrholením se vyskytovala třeba na Vysočině. Na vedlejších trasách na Žďársku a Třebíčsku se tvoří náledí. U Mrákotína na Jihlavsku ráno havarovalo nákladní auto a blokovalo celou vozovku.

Ve Zlínském kraji zasahovali odpoledne hasiči při vážné dopravní nehodě u Hulína. Na silnici I/47 mezi obcemi Kroměříž a Hulín se srazila dvě osobní auta.

„Řidič prvního vozu zůstal ve vraku auta zaklíněn. Hasiči se bleskově připravili na vyprošťování a do deseti minut se jim podařilo zraněného muže dostat ven. Pacient byl předán do péče posádky zdravotnické záchranné služby,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. V druhém voze cestovala rodina s velmi malým dítětem. Všechny tři si do své péče převzali zdravotníci a odvezli je do nemocnice k další nezbytné péče a vyšetření, doplnil Mitáček.

Cesty ve vyšších polohách Olomouckého kraje v noci na dnešek pokryl sníh. Podle správců silnic napadly zhruba jeden až dva centimetry. Silničáři vyrazili do terénu se sypači, preventivně solili i některé vozovky kvůli možnému náledí. Cesty jsou podle nich nyní sjízdné bez větších problémů. Až dva centimetry nasněžily například ve vyšších polohách Jesenicka.

Počasí během dne

Většinou zataženo, místy déšť se sněhem, v polohách nad 500 m sněžení. Zpočátku ojediněle srážky mrznoucí. Ráno a dopoledne místy mrznoucí mlhy, zejména na Moravě. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C. Mírný severní vítr 2 až 5 m/s.

Na Prostějovsku silničáři řidiče upozorňují na to, že na silnicích nižších tříd leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, cesty jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na inertních trasách leží místy slabá vrstva mokrého sněhu, cesty nyní silničáři sypou.

V horských oblastech Krkonoš připadly v noci zhruba dva centimetry sněhu. Na některých horských cestách v hradeckém kraji zůstává uježděná vrstva zledovatělého sněhu. Všechny silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Hlavní silniční tahy v kraji jsou po mrholení, které zasáhlo Hradecko, Jičínsko a Náchodsko, mokré. Na většině území kraje je zataženo, teploty se pohybují mírně nad bodem mrazu. Místy je mlhavo.

V Libereckém kraji napadlo do rána do dvou centimetrů sněhu a hlavně v horských oblastech stále sněží. Viditelnost navíc snižují mlhy, silničáři proto doporučují jezdit opatrně. Pozor by si měli dát motoristé také na vodu z tajícího sněhu, která může na vozovkách namrzat. Na silnici II/283 v Hořensku na Semilsku namrzá vyvěrající spodní voda, místo je označeno dopravním značením. Hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky rozbředlého sněhu, na silnicích nižších tříd a v horských oblastech leží zledovatělá vrstva ujetého sněhu.