Ve Hřensku je už silnice konečně částečně průjezdná

Hřensko (Děčínsko) - Po několika měsících se dnes otevírá jeden pruh silnice spojující Hřensko s Německem. Z části už je totiž hotová sanace skály nad ní, která se začala hýbat po srpnových povodních. Zřícení skály na silnici tak nehrozí. Sanace skály nad silnicí stála asi 4,8 milionu korun. Úplné ukotvení skalního bloku ještě potrvá několik týdnů. Skála nad silnicí je narušená už od 40. let minulého století, kdy byla necitlivě odstřelována. Vloni už si vynutila dvě uzávěry.

Nejprve se skály začaly hýbat po srpnových povodních, pak v prosinci. Na jejich hlídání byla nainstalována čidla, která ukázala pohyb skalních bloků.

Dosud poslední uzavírka skončila poté, co horolezci odtěžili z uvolněného skalního bloku skoro tři sta tun pískovce. „Vyhráno ještě není, protože práce na skále je ještě moc,“ upozornil hřenský starosta Josef Černý. Podle Jakuba Šímy ze společnosti AZ Consult je ale po odtěžení mnohem menší pravděpodobnost, že skalní blok spane. Na další fázi, která by silnici pomohla zprůjezdnit úplně, potřebuje Správa národního parku České Švýcarsko jako investor stavby 30 až 40 milionů korun. Plánuje je získat z dotačních programů Státního fondu životního prostředí.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Uzavírka silnice rozdělovala Hřensko na dvě části, přímo u německých hranic zůstalo odříznutých několik domů a čerpací stanice. Vyřešení problému dlouhou dobu komplikovaly i nejasnosti, kdo bude sesuv zajišťovat. Nebylo jasné, kdo by měl opravy platit, protože tuto povinnost ukládal jeden zákon Ředitelství silnic a dálnic, druhý zase národnímu parku. Situaci nakonec vyřešila dotace ministerstva životního prostředí.