Policisté odhalili drogový gang podezřelý z rozsáhlých krádeží

Tábor - Jihočeští a středočeští policisté odhalili devítičlennou skupinu, jejíž členové jsou podezřelí z velkého množství krádeží a výroby drog. Krádežemi a poškozením různých zařízení způsobili škodu téměř 1,2 milionu korun. Jeden člověk je už ve vazbě, u dalších pěti policisté navrhli státnímu zastupitelství jejich vzetí do vazby. Zbývající lidé jsou zatím stíháni na svobodě. Policie na případu stále pracuje a podle mluvčího táborské policie Miroslava Doubka není vyloučeno, že padnou další obvinění. Některým členům skupiny hrozí až deset let vězení.

Jednotlivé členy skupiny zadržela policie během týdne při koordinované akci na různých místech Česka. Trojice žen a šestice mužů středního věku se na chodu skupiny podílela různou činností. Jeden z mužů vykrádal rekreační chaty, chalupy, garáže, dílny a auta. Z těch bral nejen cennosti, ale i benzin či naftu, které získával proražením nádrží. Další členové gangu pak měli na starost prodej ukradených věcí. Za získané peníze pak nakupovali zejména léky a další věci potřebné k výrobě drog. Podle Doubka ve velkém vařili pervitin, nabízeli i marihuanu. Drogy sami užívali a poskytovali je i dalším lidem.

Kradli všechno, na co přišli

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Policisté během zásahu provedli sedm domovních prohlídek, při kterých objevili tři varny pervitinu. Zajistili velké množství předmětů, které s největší pravděpodobností pochází z krádeží. Jedná se zejména o domácí elektrospotřebiče, audio a videotechniku, počítačové vybavení, mobilní telefony, ruční i elektrické nářadí, autodíly, pneumatiky i malé motocykly. Kromě toho policisté zajistili drogy a peníze.

Policisté jednotlivé členy skupiny obvinili z různých trestných činů, například z krádeže, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku nebo nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.