Proti rušení autobusů ve středních Čechách je 17 tisíc lidí

Praha - Ve Středočeském kraji podepsalo petici Škrtobus hejtmana Ratha, která protestuje proti rušení autobusových spojů, 15 470 lidí. Dalších 1176 se jich k petici připojilo na internetu a 592 lidí ji podpořilo na Facebooku. Iniciátoři petice dnes archy předali na podatelnu krajského úřadu. Ve středních Čechách byly 1. února zrušeny stovky autobusových spojů, další rušení je plánováno už od neděle 6. března. Hejtmanství kroky zdůvodňuje krácením peněz od vlády. Petiční akce by měla přimět krajské zastupitele, aby o situaci jednali.

„Krajským zastupitelům petici předložíme na zastupitelstvu 11. března,“ doplnil starosta Kralup nad Vltavou a krajský zastupitel Petr Holeček (STAN). Signatáři věří, že se zastupitelstvo bude peticí skutečně zabývat. Na konci dubna navíc chce STAN a TOP 09 představit svůj vlastní program dopravy, v němž navrhne sjednocení plánování hromadné dopravy na území celého Středočeského kraje a hlavního města Prahy do jednoho systému.

Na autobusy se složily obce, všechny ale nezachránily

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Už v době, kdy představitelé kraje petici dostanou, ale v kraji bude jezdit méně autobusů než dosud. Na přání krajského úřadu zruší Regionální organizátor Pražské integrované dopravy (ROPID) od 6. března 86 spojů na 29 linkách. Kraj tak chce ušetřit 40 milionů korun. „Snažili jsme se zrušit pouze takové spoje, které budou cestující bolet nejméně,“ podotkl mluvčí ROPIDu Filip Drápal.

Rušení přitom mohlo být ještě rozsáhlejší, u třetiny spojů se ale ROPID dohodl s obcemi, které si spoje na 22 linkách samy doplatí, takže se nic rušit nebude. „Musíme teď platit dvě linky, které slouží občanům z odpoledních směn, a zrušit je nemůžeme. Řádově nás to vyjde na 10 tisíc korun za rok,“ řekla starostka obce Dřínov Jitka Bocková.

Má kraj na autobusy méně peněz?

Mluvčí hejtmanství Berill Mascheková již dříve iniciativu kritizovala a petici označila za politicky motivovanou. Podle ní není pravda, že kraj se starosty nekomunikuje. Tvrdí také, že nejvíce nespokojených hlasů se ozývá z obcí, kde spoje téměř rušeny nejsou. Hejtman David Rath uvedl, že petice by neměla mířit na jeho úřad. „Petice by měla směřovat vůči vládě a jejímu státnímu rozpočtu. Kraj je jen místo, které vládní škrty musí převést na konkrétní oblasti. My prostě víc peněz nemáme,“ řekl.

Krajská opozice však tvrdí, že na dopravu dostal středočeský úřad ze státního rozpočtu stejný obnos peněz jako v minulých letech, tedy 300 milionů korun, a že jde pouze o to, do čeho konkrétně peníze dá. Totéž zní i z vládní koalice. „Co se týče dopravní obslužnosti, nebyla snížena částka ani o jednu korunu. Co se týče daňových příjmů, meziročně by mělo dojít k navýšení asi o 280 milionů korun,“ upozornila místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Helena Langšádlová (TOP 09).

Peticí by se měli zabývat středočeští zastupitelé – pravděpodobně na nejbližším zasedání v pátek 11. března.