Tabery: Klausovy výroky občas znějí jako odněkud z Balkánu

Praha - Osmý rok v čele České republiky byl pro Václava Klause úspěšný. Jeho vliv na politiku stoupl především díky současné vládě. Z pohledu společnosti se ale jedná o záležitost problematičtější. Prezident pokračoval v nebývalé smršti vet a má za sebou rovněž celou řadu nestandardních výroků, které se týkaly například trestu pro žháře z Vítkova nebo hodnocení ministra zahraničí, o němž Klaus prohlásil, že nemůže dostatečně reprezentovat svůj národ, když v Česku dlouho nežil. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi šéfredaktor Respektu Erik Tabery.

Klaus v nedávné době obhajoval Ladislava Bátoru, který se měl údajně stát náměstkem ministra školství. Bátora v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu. „Některé prezidentovy výroky znějí jako odněkud z Balkánu,“ podotkl Tabery. Národní strana dlouhodobě vystupovala proti unii, přistěhovalcům i Romům. Prezident označil celou záležitost za diktaturu politiky korektnosti. „Je to fenomén celosvětový, evropský i český. Toho, kdo se mu odvažuje vzdorovat, stihne lavina ataků, které vedou k jeho společenskému znemožnění, často i ztrátě zaměstnání i k osobní ostrakizaci. Přesně to se u nás dnes děje s Ladislavem Bátorou,“ prohlásil Klaus.

Erik Tabery, šéfredaktor Respektu:

„Národní strana je stranou extrémistickou, útočila na určitou skupinu obyvatel. Společnost má říci, že je to něco nepřijatelného. A jako první by to měl říci prezident.“

Rozhovor s Erikem Taberym (zdroj: ČT24)

Podle Taberyho je ovšem politická korektnost něco jiného, a to vyhýbání se tématům, která mají být normální součástí diskuse. „Česká společnost rozhodně není politicky korektní,“ řekl Tabery. Společnost podle něj hledá hranice, co ještě může, a co již ne. „Prezident by měl být opatrnější. Zachází za hranici toho, co by měla dělat hlava státu,“ dodal Tabery.

Šéfredaktor Respektu navíc zastává názor, že v dobré společnosti se o některých tématech opravdu nemluví. „Některé věci se prostě neříkají, máme to i v legislativě. Když někdo popírá holokaust, dopouští se tím trestného činu,“ dodal.

Prezident: Tresty pro žháře z Vítkova jsou nečekaně vysoké

Klaus se v minulosti vyjádřil překvapivě i k rozhodnutí soudu týkajícího se žhářů z Vítkova. Podle prezidenta byly tresty pro žháře nečekaně vysoké a zamýšlí se nad tím, zda taková výše trestu pomůže do budoucna předcházet podobným jevům. Svůj postoj k případu Klaus následně upřesnil v rozhovoru pro Lidové noviny

Prezident Klaus k verdiktu soudu:

„Já si myslím, že pachatele má stihnout tvrdý trest. Spíš protestuji proti tomu, aby soudila ulice, aby soudila média, aby se inscenovaly procesy před televizními kamerami.“

Klaus v současnosti kritizuje rychlé schválení důchodové reformy

Podle prezidenta Václava Klause schválila vláda plán důchodové reformy příliš rychle a bez široké seriózní debaty. Navrhovaná reforma není podle něj propojením návrhů politických stran, které je nezbytné pro její přijetí veřejností. Prezident vládě mimo jiné vytýká, že dnešním důchodcům jasně nesděluje, že jich se ještě reforma netýká a dopadne na ně jen chystané zdražení kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. Svůj názor na reformu Klaus zveřejnil v Mladé frontě Dnes (MfD).