Češi mají velký zájem o rakouské sjezdovky, přečíslili i Rakušany

České Budějovice - Češi poprvé jasně přečíslili Rakušany na jejich sjezdovkách. Překvapivou statistiku zveřejnil hornorakouský lyžařský areál Sternstein severně od Bad Leonfeldenu v rakouských Alpách. Podle ní v letošní zimní sezóně tvořili Češi asi 60 procent všech návštěvníků. Ti těží ze silné koruny, akčních nabídek a volně průjezdných hranic. Velký zájem Čechů zaznamenal i rakousko-německý Hochficht.

Češi sem začali jezdit už počátkem 90. let a letos poprvé přečíslili domácí lyžaře. „Loni tady bylo 40 až 50 procent Čechů a letos tvoří už 60 procent ze všech návštěvníků,“ uvedl Andreas Eckersdorfer z lyžařského areálu Sternstein.

Statistika provozovatelů lyžařského areálu není úplně přesná, ale v hrubých číslech by měla souhlasit. „Počítáme SPZ na parkovišti a také se ptáme přímo na pokladně,“ doplnil Martin Řezáč ze Skiareálu Sternstein.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Sternstein není úplnou výjimkou. Češi tvoří asi 40 až 50 procent klientely i v rakousko-německém Hochfichtu, který také nabízí vynikající sněhové podmínky. „U domácích lyžařů klesá zájem o lyžování, a proto se obracejí na český trh,“ doplnil Řezáč. Výsledkem jsou tak akční nabídky v češtině, kterým mohou české areály jen těžko konkurovat.

Jasné počasí s teplotami kolem nuly přilákalo i o víkendu na sjezdovky v Česku tisíce lyžařů. Podle tuzemských vlekařů se zájem Čechů o sjezdovky těsně za hranicemi projevuje v jejich areálech jen relativně málo. Bojí se ale příštího roku, kdy se v cenách jízdenek projeví očekávané vyšší DPH. Varují, že kombinace rakouských akčních slev a levnějšího benzínu by už jejich tržby mohla výrazně srazit.

Lyžaři na sjezdovce v Rakousku
Zdroj: ČT24