Amsterdam shop v Ostravě zůstal zavřený, majitel zadržen

Ostrava - Ostravská prodejna Amsterdam shop, kde byly k až do 22. dubna k mání legální drogy, dnes neotevřela. Provozovatelé prostřednictvím cedule na dveřích uvádějí, že otevřou ve středu odpoledne. Prodejnu uzavřeli minulý týden kvůli novele vyhlášky. Ta látky nabízené jako sběratelské předměty zařadila na seznam zakázaných narkotik. Policejní experti se nyní obávají, že polští podnikatelé do prodeje nasadí nové chemické sloučeniny, které budou legální. Pak by prodejce opět nemohli postihnout. 25letý majitel amsterodamských obchodů skončil v rukách policie. Je podezřelý, že šířil toxikomanii prostřednictvím internetu a reklam v rádiích. Hrozí mu až pět let vězení.

Polského podnikatele policisté zadrželi v úterý. Zásah chystali už od února.

Ještě včera sliboval nápis na dveřích ostravského Amsterdam shopu, že se prodejna otevře dnes v 15 hodin. Provozovatel odsunul otevření až na zítřejší odpoledne.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Nové syntetické drogy se ještě ve čtvrtek daly legálně koupit v několika městech Česka. Přítrž tomu učinila až novela, která doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek celkem 33 položek. Mezi 30 látkami, které zakázala, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron a salvinorin A. Novela také doplnila seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o anestetikum ketamin, který bude podléhat přísnějšímu režimu. Platit začala v pátek 22. dubna.

Původně obchody vznikaly v Polsku. V okamžiku, kdy ale v zemi zemřelo na následky předávkování několik lidí, polští zákonodárci přijali zákon, kterým obchodníky donutili prodejny zavřít. Provozovatelé se proto přesunuli do Česka.

Nabídka \"sběratelských předmětů\"
Zdroj: ČT24