VV chtějí spojit hlasování o zakázkách s důvěrou vládě

Praha - Věci veřejné chtějí spojit hlasování o zákonu o veřejných zakázkách s hlasováním o důvěře vládě. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda VV Radek John. Zákon je podle něj klíčový kvůli boji s korupcí, k němuž se vládní koalice zavázala. Mělo by také přestat plýtvání s veřejnými penězi. Podle předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolíny Peake chce také strana požádat premiéra Petra Nečase, aby se na jednání v brzké době zařadil i bod o zrušení akcií na majitele. VV si zároveň nedokážou představit, že by pokračovaly vládní reformy, pokud v kabinetu nenastanou další personální změny. Nečas v reakci uvedl, že si umí představit, že vláda hlasování o důvěře spojí se schvalováním zákona o veřejných zakázkách. Sám se prý k takovému řešení kloní.

Kabinet premiéra Petra Nečase dá podle Johna spojením obou hlasování voličům signál, že to s protikorupčními opatřeními myslí opravdu vážně. „Je nejen kabinetem úsporným, ale i skutečně protikorupčním. Vláda tímto zákonem signalizuje občanům, že bude hospodařit s veřejnými penězi odpovědně a transparentně a nedojde k plýtvání a předražování zakázek,“ uvedl předseda VV.

Radek John:

„Považujeme ho za naprosto klíčový v rámci protikorupčních opatření i navrhovaných reforem. Jsem přesvědčen, že je třeba spojit hlasování o tomto zákoně s hlasováním o důvěře vládě.“

Boj proti předraženým či neprůhledným obchodům z veřejných rozpočtů byl jedním z hlavních bodů volebního programu VV. Straničtí ministři také na svých resortech zveřejňují všechny zakázky nad 100 tisíc korun a stejný krok chtějí i po ostatních ministerstvech. Zpřísnění zákona má v programovém prohlášení také vládní koalice, v níž jsou VV spolu s ODS a TOP 09.

Zákon přináší změnu například u veřejných stavebních zakázek. Od roku 2014 by se měl snížit limit pro jejich podání ze současných šesti milionů na jeden milion korun. U drahých zakázek od 300 milionů korun by měl být nutný oponentní posudek, zakázku by navíc musela schválit vláda nebo zastupitelstvo města. Veškeré zakázky nad půl milionu korun by nově musely být zveřejněné na internetu. Lidé by se tak měli dozvědět, kdo soutěž vyhrál, veřejný by měl být i obsah smlouvy a její dodatky.

John: Reformy nemohou pokračovat bez obměn ve vládě

VV si zároveň nedokážou představit, že by pokračovaly vládní reformy, pokud v kabinetu nenastanou další personální změny. Premiér o víkendu uvedl, že nebude dělat „změny pro změny“. Zároveň často zdůrazňuje, že pokud koaliční kabinet neuskuteční reformy, nemá jeho existence smysl. „Uvažovat o nějakých reformách bez toho, že vláda bude vyčištěna podle principu presumpce viny, tak jak jsme se dohodli na jednáních, je nemožné,“ řekl John. „Nemůžeme chtít po občanech, aby šetřili, a nemůžeme současně mít ve vládě lidi, u kterých může být podezření, že se účastnili plýtvání nebo neuhlídali rozkrádání veřejných prostředků,“ dodal.

Výměna některých ministrů kabinetu je podle Johna důležitá k tomu, aby vláda byla nezpochybnitelná. Alexandr Vondra je spojován s předraženou zakázkou z doby českého předsednictví EU a o Miroslavu Kalouskovi se spekuluje v souvislosti s podezřelými armádními zakázkami v minulosti.