Policie údajně brzdila vyšetřování Bártových obálek

Praha - Inspekce ministerstva vnitra prověřuje, zda policie záměrně nebrzdila vyšetřování korupce ve Věcech veřejných (VV). Na kauzu, v níž si měl Vít Bárta kupovat loajalitu poslanců Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky, totiž vedení protikorupčního útvaru zprvu místo svých detektivů nasadilo experty na daňové úniky. Píší o tom Hospodářské noviny. K dispozici prý mají trestní oznámení, které kvůli způsobu vyšetřování podali bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl. Policejní prezident Petr Lessy dnes na tiskové konferenci uvedl, že jde o cílený útok na protikorupční útvar, který se kauzou zabývá. Policie podle něj postupuje standardně, což potvrdil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Tomica a Krůl tvrdí, že chtěli případ vyšetřovat jako korupci hned poté, co se 3. dubna objevily první informace v médiích. „Já jsem řekl panu řediteli, že by měli v té věci konat. On říkal, že o tom nemám dostatek informací, pak si to zařídil sám,“ řekl Tomica ČT. Nový ředitel útvaru Tomáš Martinec, který do funkce nastoupil za ministra vnitra Radka Johna (VV), však kauzu předal specialistům na daňové úniky. „Případní pachatelé tak mohli mít možnost připravit si řádně svou obhajobu. Je zřejmé, že ředitel útvaru svým jednáním zdržel postup policejních orgánů,“ stojí v trestním oznámení. Oba náměstci jen pár dní po vypuknutí aféry u protikorupční jednotky skončili.

Místo korupce jenom daňový únik

Vyšetřování případu jen jako daňového úniku je sporné - nemířilo totiž na Bártu, ale na oba poslance. A to proto, že úplatek nezdanili. Expertům ale muselo být jasné, že daňový únik nikomu neprokážou. Zatajení, respektive nezdanění příjmu dosaženého trestnou činností se totiž nepovažuje za trestný čin. Důvodem podle Nejvyššího soudu je, že pachatele nelze nutit, aby se pod hrozbou trestu za krácení daně doznal k jinému zločinu. Bárta od samého začátku tvrdí, že šlo o obyčejnou půjčku.

Mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová:

„Inspekce policie v žádném případě ze strany bývalých náměstků protikorupční policie pana Zdeňka Tomici a Tomáše Krůla trestní oznámení neobdržela. Inspekci byla doručena jen žádost o prošetření, zda nemohlo dojít ke spáchání jakéhokoliv trestnému činu. Co se týče právě probíhajícího prověřování, mohu v tuto chvíli sdělit pouze skutečnost, že se tím naši pracovníci teď aktivně zabývají, a proto by nebylo taktické se k průběhu konkrétních postupů jakkoli vyjadřovat.“

Podle trestního oznámení začal protikorupční útvar jednat až po týdnu. „Jsou tam i další fakta, která nelze opomenout… Pan Škárka byl vyslechnut až 15. dubna, slečna Kočí dokonce až 20. dubna. To prodlení zatím nikdo nevysvětlil,“ řekl ČT redaktor Hospodářských novin Radek Kedroň.  

Šéf jednotky Martinec ale popírá, že by práci svých lidí brzdil. České televizi dnes ale vzkázal, že se ke kauze vyjádří až po skončení vyšetřování. Daňoví specialisté na kauze prý pracovali proto, že už dříve policie obdržela podnět, aby se hospodařením VV zabývala. „Věc se od počátku šetří standardním způsobem,“ uvedl velitel útvaru Martinec. Na otázku, o jaký podnět šlo, už ale neodpověděl.

Pomalému vyšetřování nasvědčuje i fakt, že k sestavení speciálního policejního týmu došlo až týden po první zmínce o uplácení. Tým byl navíc sestaven až na rozkaz policejního prezidenta Martina Červíčka. Jeho šéfem se podle novin stal právě Martinec. To ale dnes policejní prezident popřel: „V žádném případě to není pravda. Vedoucím členem této pracovní skupiny není ani pan Martinec, ani jeho zástupce.“

Lessy: Policie se nenechá těmito cílenými útoky zviklat

Petr Lessy:

„Jsem velice znepokojen takovýmto cíleným útokem na policejní orgán pro odhalování korupce a finanční kriminality… Policie ČR se nenechá  těmito cílenými útoky zviklat.“

Lessy dnes na tiskové konferenci řekl, že ho zveřejněné informace velmi znepokojují. Požádal proto o vyjádření státní zastupitelství, které na kauzu dohlíží. Podle dozorující státní zástupkyně probíhá v dané věci šetření naprosto standardně a žádné průtahy policejních orgánů nebyly k dnešnímu dni zaznamenány. 

Lessy dále upozornil, že kauza je nesmírně složitá a médiím nepřísluší hodnotit, které oddělení z protikorupčního útvaru se má případem zabývat. „Kauza má na sebe navázánu řadu dalších skutečností, které jsou nyní prověřovány. Proto zde také vznikl společný vyšetřovací tým, který zahrnuje specialisty nejen z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, ale i z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu,“ dodal. Ovlivňování kauzy odmítá i exministr vnitra Radek John. „Je to prostě pomsta lidí, kteří byli odejiti pro špatné fungování protikorupčního útvaru,“ řekl ČT.  

Bývalí náměstci protikorupční jednotky Zdeněk Tomica a Tomáš Krůl podali trestní oznámení kvůli vyšetřování korupce u VV.
Zdroj: ČT24