Stav Natálky Sivákové považují lékaři za malý zázrak

Ostrava - První kontakty s cizími dětmi prožívá po více než dvou letech Natálka, kterou těžce popálili žháři při útoku ve Vítkově. Dlouho znala jen nemocnici a domov. Teď má Natálka kolem sebe nové děti, dospělé i hračky. V mateřské školce, kde jí nezapomněli popřát k dnešním čtvrtým narozeninám, si zatím zvyká velmi pomalu. Neobejde se bez asistenta a speciální péče.

Od září by měla Natálka chodit do školky na celé dopoledne, není to ale jisté – příští týden ji čeká další kontrola v nemocnici a možná ještě v létě další náročná operace transplantované kůže. V mateřské škole zatím tráví hodinu denně. Stále téměř s nikým nemluví, i přesto komunikuje. „Řekne si gesty a neverbálně co chce, nebo jakou hračku chce půjčit,“ popisuje ředitelka budišovské školky Simona Novotná. Natálčiným vrstevníkům už musí rodiče i učitelky vysvětlovat, proč je nová holčička jiná.

„Proč má tolik bolínek na sobě, proč nemá prsty a takové otázky,“ popisuje matka Anna Siváková. Ředitelka školky bere na vědomí vyjádření lékařů, z kterých vyplývá, že Natálka bude potřebovat osobní nebo pedagogickou asistenci. Její pokroky v léčbě potěšily i popáleninové lékaře, kteří o dívku víc než dva roky pečují: „Podařil se vlastně malý zázrak… v té době si nikdo nedokázal představit, že by se mohla zapojit do normálního života,“ tvrdí Iva Zámečníková z popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)