Soud zrušil rozsudek nad Trpákem odsouzeným kvůli smrti novorozence

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes v neveřejném zasedání zrušil rozsudek trutnovského soudu v kauze senátora a lékaře Pavla Trpáka (ČSSD) a případ vrátil k novému projednání. Trutnovský soud Trpáka letos v únoru potrestal podmínkou. Podle obžaloby jako lékař údajně nedostatečně sledoval průběh těžkého porodu. Novorozenec na následky nedostatečného zásobení kyslíkem během porodu později zemřel.

Trpák ale obžalobu odmítá. „Trutnovský soud má v novém projednání případu doplnit dokazování a odstranit některé vady, na které již hradecký soud upozorňoval,“ uvedl mluvčí hradeckého krajského soudu Aleš Korejtko.

Trutnovský soud letos Trpáka potrestal podmíněným trestem, za ublížení na zdraví mu uložil trest šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Senátor se proti verdiktu odvolal. Původně v roce 2009 Trpák od okresního soudu odešel s trestem deseti měsíců vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Senátor se proti rozsudku odvolal a hradecký krajský soud verdikt loni v únoru zrušil a případ vrátil do Trutnova.

Senátorem za trutnovský volební obvod se Trpák stal na podzim 2008, kdy ve druhém kole porazil trutnovského starostu Ivana Adamce (ODS). Trpák, který je členem ČSSD od roku 1995, působí také v trutnovském zastupitelstvu. Senát ho kvůli vyšetřování zbavil imunity v lednu 2009 na základě jeho vlastní žádosti.