Klaus: Stávka zasáhla obyčejné lidi, nikoliv papaláše

Praha - Prezident Václav Klaus se znovu pustil do kritiky odborů. Čtvrteční stávka v dopravě podle něj zasáhla obyčejné lidi, a nikoliv papaláše, jak odbory zamýšlely. Klaus také při dnešním představení knihy Festschrift, která vyšla u příležitosti jeho sedmdesátých narozenin, uvedl, že snad nyní odbory na určitou dobu na stávkování zapomenou.

„Jestli to všechno mířilo na jakési hypotetické papaláše, jak říkali někteří odborářští papaláši, tak já myslím, že ti tím zasaženi nebyli. Zasaženi byli obyčejní, prostí lidé, zejména ti, kteří nemají vlastní automobil, ti se nikam nedostali,“ řekl Klaus.

Hrad původně na čtvrtek plánoval dvě oficiální setkání u příležitosti Klausova jubilea - jedno pro představitele veřejného života a další pro zástupce diplomatických misí. Klaus je ale kvůli stávce zrušil. Dnešní představení knihy Festschrift, která je sborníkem narozeninových gratulací od zahraničních a českých osobností, tak bylo první akcí ke Klausovu jubileu. Přišel na ní mimo jiné premiér Petr Nečas, expremiér Miloš Zeman a další přispěvatelé do knižní pocty Klausovi.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Přání Klausovi zaslal i jeho předchůdce v prezidentském úřadu Václav Havel.

Klaus si s odboráři nenotuje

„Děkuji vám všem, kteří jste přišli, a že se nám podařilo udělat z toho takovou malou přednarozeninovou oslavu, kterou naštěstí nepřekazili odboráři. Doufám, že zase na určitou dobu zapomenou na stávkování,“ poznamenal Klaus. Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek nechtěl v žádném případě prezidentova slova komentovat, protože každý má právo na vlastní názor. „Ale musím uvést, že další akce samozřejmě máme v plánu,“ konstatoval.

Prezident v minulých dnech stávku ostře kritizoval. Prohlásil, že vláda by měla postupovat daleko rezolutněji a třeba i jít do protiútoku. Doporučil jí, aby například ve spolupráci s magistrátem najala soukromé autobusy. Stávku označil za politickou. Opoziční ČSSD ho pak obvinila, že svými výroky a společně s vládou vyostřuje sociální konflikt.

Odbory před čtvrtečním protestem hovořily o tom, že jejich případné blokády nebudou zaměřeny na dopravní uzly, ale proti „papalášům“. Při svém pochodu Prahou nakonec došli k ministerstvu financí a před Úřad vlády, na Hrad se nevydaly.