Tisíce Pražanů se přišly podívat, jak se razí metro

Praha - Více než 8 500 lidí se dnes na pražský Vypich přišlo podívat, jak se razí metro. Pražský magistrát a společnost Metrostav pro ně na stavbě prodloužení metra A z Dejvic do Motola připravily den otevřených dveří. Lidé si mohli prohlédnout již vyražené tunely i razicí štít, který představitelé města a dopravního podniku slavnostně pokřtili jménem Adéla.

Stavba čtyř nových stanic metra začala před rokem. V dubnu byl uveden do provozu první speciální razicí štít Tonda. V hornině směrem k Dejvicím dosud prorazil podle představitelů Metrostavu 220 metrů a zbývá mu asi 230 do míst, kde bude v budoucnu nová stanice Petřiny.

Razicím štítům vymyslely jména děti z Motola

Reportáž Kateřiny Jirovské (zdroj: ČT24)

Na začátku července by se k němu měl přidat druhý štít, který prorazí souběžný tunel. Zástupci města, dopravního podniku a Metrostavu jej dneska pokřtili jako Adélu. Jména oběma strojům vymyslely děti z motolské nemocnice. „Adéle přeju, aby byla stejně výkonná jako Tonda, a ať máme těch šest kilometrů rychle za sebou,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda.

Délka jednoho štítu přesahuje 100 metrů, váha je zhruba 900 tun a průměr čelního štítu činí šest metrů. Za den je schopen vyrazit až 15 metrů. Na jeho obsluhu jsou potřeba čtyři desetičlenné posádky. Štíty narušují horninu pomocí rotující hlavy. Vyrubaná hornina poté putuje do odtěžovací komory, odkud se přesouvá na pásy. Vytěžený tunel je ihned zajištěn železobetonovým ostěním, takže nevzniká žádný volný prostor. Celkově oba stroje vyrazí jednokolejné tunely v délce 8,1 kilometru.

Ražba tunelů by měla být podle náměstka primátora Karla Březiny (ČSSD) hotova někdy na přelomu let 2012 a 2013. Poté se v tunelech začnou umísťovat koleje a technologie. První soupravy metra by měly vyjet v roce 2014. „Aby se tak stalo, nesmíme narazit na žádné problémy. Zatím se tak nestalo,“ dodal Březina.

Nový úsek pražského metra ze stanice Dejvická do stanice Motol bude měřit 6,134 kilometru. Jeho součástí budou čtyři nové stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol. Stavitelem je sdružení firem Metrostav a Hochtief.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (vpravo) a jeho náměstek Karel Březina pokřtili v Praze razící štít při návštěvě výstavby trasy metra A z Dejvic do Motola.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK