Policista nelegálně sháněl výpisy i z kanceláře Hradu

Praha – Kauza kolem varnsdorfského policisty Mariana Hudce přináší další poznatky. Hudec, o němž se v médiích mluvilo v sobotu a který si údajně nechal posílat výpisy telefonních hovorů například šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, totiž sledoval také výpisy telefonních hovorů nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, a to kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Zjistila to inspekce ministra vnitra při hloubkové prověrce. Podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku, nyní je mimo službu. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Výpisy s citlivými údaji o tom, s kým a jak často si vysoce postavení lidé volali, se mohly díky varnsdorfskému policistovi Marianu Hudcovi dostat do rukou soukromé osoby nebo firmy. Analýza výpisu hovorů mohla sloužit k získávání informací o prezidentovi. Právě Weigl a Jakl se totiž starají o jeho agendu. Z výpisů lze zjistit i místa, kde se v určitý čas pohybovali. „Já zatím nevím, zda je to pravda, znám pouze mediální informace. Nechci o té věci spekulovat,“ řekl ČT Jiří Weigl. Pokud by to ale byla pravda, bylo by to podle něj něco neuvěřitelného.

Václav Klaus:

„Je to skandální, je to neuvěřitelné a já jsem všechno čekal, jenom ne to, že se dožiji odposlouchávací a nahrávací společnosti.“

Kdo si u Hudce zadání zadal, se vyšetřuje. Inspekce nyní prověřuje i verzi, že v případu může hrát jistou roli detektivní agentura ABL, která patřila bývalému ministrovi dopravy a neformálnímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi. Ten v prohlášení na sociální síti Facebook napsal, že s kauzou výpisů hovorů vlivných lidí nemá nic společného.

Výpisy od operátora může policista získat jen s povolením soudu

Podle mluvčí cizinecké policie Barbory Kudláčkové posuzuje a podepisuje veškeré žádosti nadřízený. „Nicméně v tomto konkrétním případě zmíněný policista tento systém obešel a neměl podpis nadřízeného,“ uvedla s tím, že dokument vypadal, jako kdyby ho nadřízený podepsal. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování ale nechtěla uvést žádné detaily. Hudec výpisy Weigla, Jakla a dalších údajně získával tak, že jejich čísla označil jako podezřelá. Nechal si jejich sledování schválit v rámci vyšetřování obchodu s lidmi, za kterým stojí kamerunští a nigerijští podvodníci. On sám se hájí tím, že netušil, komu čísla patří.

Ministr vnitra Jan Kubice vidí pochybení na všech stupních trestního řízení a premiér Petr Nečas míní, že jde o vážné zneužití policie. „Vypadá to na selhání soudů, které jen mechanicky podepisují, co jim policisté a státní zástupci předhodí,“ řekl premiér. Také podle odborníků Hudcovi pomohla nedůslednost a laxnost justice.

„Musím zdůraznit, že soudce rozhoduje o žádosti policejního orgánu v přípravním řízení, kdy se teprve objasňují a prověřují skutečnosti svědčící o tom, že byl spáchaný trestní čin. Soudce je tak odkázaný výhradně na informace shromážděné policejním orgánem,“ řekl ČT mluvčí Okresního soudu v Děčíně Miloš Řízek s tím, že soudci byli ze strany policie v této kauze podvedeni, protože dostali nepřesné informace.

Hudec je již kvůli jinému případu obžalován ze zneužití pravomoci a osobních údajů. Údajně pomohl soukromému detektivovi obstarat citlivé informace pro jeho klienta. Televize Nova v sobotu uvedla, že údajně předával výpisy hovorů za úplatu bývalému detektivovi z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který vystupuje pod přezdívkou Kondor. Před pěti lety se o něm psalo v souvislosti s Berdychovým gangem.

Vydáno pod