Za 20 let pomohl Bílý kruh bezpečí desetitisícům obětí zločinu

Praha – Organizace Bílý kruh bezpečí (BKB) poskytl za dvě dekády své existence obětem trestných činů a pozůstalým po nich přes 52 tisíc setkání, porad a rozhovorů s odborníky. Tato organizace pomáhá poškozeným vyrovnat se s následky zločinů. Pracovníci Bílého kruhu přijali dosud také skoro 74 500 volání na krizových linkách. Podle slov prezidentky BKB Petry Vitoušové roste podíl obětí, které nechtějí trestný čin oznámit policii.

„Trestný čin zasáhne životy lidí jako blesk z čistého nebe. V první fázi je to šok. Popíráte vůbec uvěřit, že se něco takového stalo. Pokud je trestný čin oznámen, nikdy se člověku nezdálo o tom, že bude mít nějaké postavení poškozeného v trestním řízení. Nerozumí tomu, co se děje a jaká má práva,“ přiblížila situace obětí po zkušenosti z trestným činem Vitoušová.

Bílý kruh poskytuje odbornou pomoc znásilněným, pozůstalým po zavražděných, vážně zraněným po napadeních i dalším obětem. Nabízí jim asistenci hned po zločinu i psychologické či právní poradenství. Jeho experti pomáhali i pozůstalým v případu vraždy v Mukařově, kde podle policie jedenadvacetiletý muž počátkem srpna ubodal tři lidi.

Prezidentka BKB Petra Vitoušová: „Změnili jsme legislativu a praxi. Taky jsme v tomhle směru vyškolili bezpočet policistů, státních zástupců a soudců a sociálních pracovníků.“

Počet příchozích a volajících, kteří se na Bílý kruh bezpečí obracejí, každoročně roste. Předloni pracovníci organizace přišli do kontaktu s potřebnými zhruba v 9 600 případech, loni už jich bylo téměř o 1 900 víc. Podle Vitoušové se i letos zdá, že číslo bude opět vyšší. Prezidentka podotkla, že výrazně víc vyhledávají pomoc ženy. „Muži mají pocit, že se s útrapami musejí poprat sami,“ dodala. Vitoušová rovněž řekla, že přibývá těch, kdo nechtějí čin ohlásit. Zatímco před několika lety se tak rozhodla pětina lidí, kteří vyhledali pomoc Bílého kruhu, loni jich byly už dvě pětiny.

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové nejméně lidé hlásí policii nejzávažnější činy. „Obávají se toho, že znovu ztratí kontrolu nad svým osudem, o kterou je poprvé připravil pachatel. Oběť musí počítat s tím, že bude propírána, chce se po ní, aby byla čistá jak lilie, jinak ztratí věrohodnost,“ uvedla Čírtková. Podle ní podstatnou roli hraje i přístup k poškozeným. Následky činu může zmírnit slušné zacházení ze strany profesionálů, blízkých i médií, dodala expertka.

Reportáž Edity Valentové (zdroj: ČT24)