Zveřejnění platů vysokých úředníků mají posuzovat jejich šéfové

Praha – O zveřejnění výše platu náměstků a poradců ve státních úřadech budou rozhodovat jejich šéfové, řídit se mají např. výší částek, o které rozhodují. Vyplývá to z metodiky, na které se dohodl Úřad pro ochranu osobních údajů s ministerstvem vnitra. Veřejní funkcionáři budou podle metodického pokynu rozděleni do tří kategorií, přičemž automaticky by se měly zveřejňovat jen platy v první kategorii, kde jsou třeba ministři nebo šéfové úřadů.

V druhé kategorii jsou další vysoce postavení úředníci nakládající s veřejnými prostředky, u nich ale bude záležet, zda rozhodují o finančních operacích vyšších než 250 tisíc, nebo se bezprostředně podílejí na zadávání veřejných zakázek. Rozhodující má být také, zda dotyčný řeší případy ve správním řízení, s výjimkou blokového, nebo se podílí na vedení trestního stíhání. „Pokud ale taková rozhodnutí nečiní, tak se dává přednost ochraně osobních údajů,“ uvedl předseda úřadu Igor Němec.   

U poradců a náměstků na ministerstvech, kteří mají velký vliv, ale přímo nerozhodují, bude podle Němce na ministrech jako jejich nadřízených zvážit, zda zasáhnout do jejich soukromí. „V případě, že nebude žadatel o údaje spokojen, musí rozhodnout soud,“ řekl. Ve třetí kategorii mají být nižší úředníci, podle Němce třeba „paní v podatelně“, u nichž bude postačovat zveřejnění jejich tabulkového zařazení.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Metodika vychází z dohody mezi ministerstvem, úřadem pro ochranu soukromí, kanceláří ombudsmana a sdružením Otevřená společnost z předminulého týdne. Podnětem k ní byl červnový rozsudek Nejvyššího správního soudu, podle něhož lidé mají právo znát odměny lidí placených z veřejných prostředků. Zdůvodnění rozsudku však odmítl právě ÚOOÚ, některé úřady pak odmítaly informace o platech a odměnách sdělovat.

Pokuta pro ministerstvo financí platí

Osmdesátitisícová pokuta, kterou uložil Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ministerstvu financí kvůli zveřejnění osobních údajů v souvislosti s kauzou ProMoPro, už nabyla právní moci. Ministerstvo sice proti ní podalo rozklad, nestihlo to ale v zákonném termínu, uvedl na brífinku Igor Němec.

Ministerstvo bylo podle úřadu sankcionováno za porušení zákona o ochraně dat kvůli tomu, že v polovině letošního února zveřejnilo informace o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy ProMoPro včetně jejich osobních dat, a to bez jejich prokazatelného souhlasu.   

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se bránil tím, že informace ministerstvo zveřejnilo po výzvě ředitele firmy ProMoPro Jaroslava Veselého, aby tak učinilo. „Bral jsem to jako jeho souhlas s uveřejněním osobních údajů. O to více komické mi přišlo, když si na to stěžoval. Asi netušil, kolik toho víme,“ uvedl již dříve Kalousek. V pondělí k pokutě uvedl, že ji ministerstvo zaplatí. Částku chce pak svému úřadu vrátit ze svého formou sponzorského daru, neboť ministerstvo zveřejnilo informace na jeho příkaz.  

Tisková konference ÚOOÚ (zdroj: ČT24)

ÚOOÚ prošetřoval ministerstvo kvůli informacím o bankovních převodech v souvislosti se spornou vládní zakázkou pro firmu PROMOPRO spol. s r.o. během českého předsednictví EU, které úřad zveřejnil na tiskové konferenci letošního 17. února. Kalousek a jeho podřízení na ní zveřejnili všechna svá zjištění, včetně informací o soukromých účtech majitelů firmy, která podle nich vedla k podání trestního oznámení kvůli zakázce.

Praha má vyřešit problém s Opencard do konce září

Úřad pro ochranu osobních údajů očekává, že na konci září předloží pražský magistrát definitivní řešení, jak vydávat kartu Opencard bez zpracování osobních dat, a to za srovnatelnou cenu s neanonymizovanou kartou. Úřad sice původně požadoval, aby Praha začala nabízet takovou osobní elektronickou tramvajenku do konce června. Město se ale s úřadem na červencové schůzce dohodlo na tom, že do konce září vyhodnotí dvě připravené varianty řešení. 

Předseda ÚOOÚ Igor Němec dnes novinářům řekl, že příští týden o tom bude jednat s primátorem Bohuslavem Svobodou. Poznamenal, že záležitost je komplikovaná, ale že magistrát s úřadem spolupracuje. Pokutu Praze by mohl úřad uložit pouze v případě, že by magistrát nekooperoval, podotkl Němec. 

Praha by podle představ úřadu měla kartu bez osobních dat vydávat za stejných finančních podmínek jako Opencard, u níž lidé poskytnou svá osobní data. „Nelze připustit, aby se třeba cena karty lišila v tom, že by za cenu sběru osobních údajů lidé měli kartu levnější,“ uvedl již dříve Němec. ÚOOÚ nový typ tramvajenky po Praze žádá už delší dobu, lhůtu na její zavedení městu opakovaně prodloužil.