Vláda znovu přerušila jednání o rozpočtu

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase dnes opět přerušil projednávání návrhu státního rozpočtu z dílny ministerstva financí a přerušena byla také diskuse o návrhu na vyrovnání státu s církvemi. Novinářům to po jednání kabinetu řekl vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09). Vicepremiérka a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake doplnila, že její strana diskusi o církevním vyrovnání nyní spojuje s debatou o rozpočtu, protože chce vědět, kde stát v příštích letech peníze pro církve vezme. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před novináři prohlásil, že takové spojování odmítá, chápe ale přerušení diskuse o církevních restitucích k tomu, aby se mohlo konat připomínkové řízení. Premiér Petr Nečas (ODS) plánuje schválení návrhu klíčového zákona až na příští týden. Podle zákona má vláda sněmovně rozpočet předat do konce září.

„O tomto bodu byla velmi živá diskuse,“ podotkl ministr. Není podle něj ale možné dohodu, uzavřenou bez vazby na jiná témata, najednou na tato témata vázat a dávat jakákoliv ultimáta. „To totiž podle mého názoru nemá nic společného se slušnou politikou, to je prostě a jenom vydírání,“ prohlásil Kalousek. Věci veřejné před dnešním jednáním vlády o rozpočtu naznačovaly, že svůj souhlas s dohodou o církevním vyrovnání podmiňují nalezením 8,8 miliardy korun pro Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) tvrdí, že Česko může přijít kvůli škrtům v dopravě o 36 miliard z evropských fondů.

„Nevážeme církevní restituce na peníze pro dopravu, ale vážeme církevní restituce na dohodu o střednědobých výhledech a o rozpočtu,“ odpověděla dnes Peake na otázku, zda nejmenší vládní strana skutečně peníze pro SFDI a církevní restituce spojuje. Je podle jejích slov potřeba mít jasno v tom, odkud se až 2,5 miliardy ročně na vyrovnání s církvemi vezmou. „Zatímco kolegové si myslí, že zaplacením církevních restitucí se stane zázrak a vzduch ve státní pokladně se promění na peníze, tak my jsme přesvědčeni, že pánbůh je ještě stále neúplatný a ty dva týdny nám odpustí,“ prohlásila Peake.

Hrozba Věcí veřejných nejvíc pobouřila ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09). Podle něj by bylo nedodržení dohody s církvemi velkou ostudou celé vlády a je prý i otázka, zda by pak i nadále mělo smysl setrvávat ve vládě s Věcmi veřejnými. Nepříjemně překvapené jsou i církve, podle kterých řeší nejmenší vládní strana na jejich úkor selhání státu ve financování dopravy. „Kdyby se hospodařilo v tomto resortu už léta dobře, tak těch devět miliard tam přebývá, ne že se tam nebude dostávat,“ podotkl předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. 

Někteří ministři stáhli požadavky na navýšení svých rozpočtových kapitol. Víc, než jim přidělil po prázdninových jednáních ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), už údajně nechtějí ministr vnitra Jan Kubice a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Požadavek pro své ministerstvo stáhl i sám Kalousek.

Reportáž Petra Vaška a Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Kalousek dnes mimo jiné vyjádřil souhlas s kompromisním návrhem na financování regionální a dálkové železniční dopravy, který představil ministr dopravy Dobeš. Místo 800 milionů korun na financování regionální i dálkové dopravy požaduje po státu jen 300 milionů. Zbytek by měly nalézt kraje, České dráhy a Správa železniční dopravní cesty. „Vláda se shodla, že je to vstřícný krok ze strany krajů a že by to měla přijmout a asi také příští týden přijme,“ řekl Kalousek. Zároveň ale zpochybnil právní závaznost memoranda, které dotace krajům pro provozování regionální železniční dopravy zaručuje.

Ministr financí Miroslav Kalousek: „Je pro mě naprosto pochopitelné a přijatelné přerušení tohoto bodu proto, aby proběhlo připomínkové řízení. Jde o logický procesní požadavek a nechť tedy proběhne. Není pro mě přijatelné proto, aby se na tuto dohodu navazovaly nějaké dodatečné požadavky.“

Mluvčí stínové vlády ČSSD Jiří Havel: "V tom odložení můžeme vidět nějaký taktický krok, vláda hraje tanečky a jednotlivé strany chtějí zdůraznit své priority, chtějí být vidět… Pro sociální demokracii je tento rozpočet a delší rozpočtový výhled naprosto nepřijatelný."

Podle tohoto dokumentu, který se zástupci krajů podepsala předchozí vláda Jana Fischera, mají kraje nárok na roční dotaci ve výši 2,6 miliardy korun. Tuto částku chce ministerstvo financí od příštího roku snížit o 600 milionů korun. Na platnosti memoranda trvá zejména Asociace krajů, jejíž předseda a zároveň jihomoravský hejtman Michal Hašek varoval, že se kraje proti snižování dotací hodlají bránit i u soudu. „Pokud vláda přestane trucovat a přijde s konkrétními návrhy řešení namísto silové pozice negace memoranda jako celku, jsme připraveni jednat v zájmu občanů našich krajů a zajištění regionální železniční dopravy,“ uvedl Hašek. Hejtman chce podle svých slov počkat na „konkrétní oficiální návrh vlády“.

Vláda neprojednala ani bezplatné emisní povolenky

Vláda také přerušila projednávání návrhu na přidělení bezplatných emisních povolenek, které mohou firmám uspořit desítky miliard korun. Ušetřené peníze by ale podniky musely investovat do snížení zátěže na životní prostředí. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle kterého je třeba o tomto návrhu ještě diskutovat. Žádost na bezplatné emisní povolenky předložilo ministerstvo životního prostředí. Ministr financí Miroslav Kalousek ovšem několikrát vyjádřil s udělováním bezplatných povolenek nesouhlas, protože tím o peníze přijde státní rozpočet.