Centrální registr přestupků zřejmě vznikne, nebude to ale letos

Praha - Premiér Petr Nečas přijede příští týden na Šluknovsko s konkrétními návrhy, jak řešit tamní napjatou situaci. V Otázkách Václava Moravce to uvedla místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV). Alespoň k částečnému uklidnění situace by mohlo pomoci vytvoření centrálního registru přestupků, díky kterému by bylo možné zjistit, kdo opakovaně páchá drobnou kriminalitu. Teď totiž stačí, že se pachatel přestěhuje, a může znovu začít s „čistým štítem“. Sněmovna by takový zákon mohla přijmout ve zrychleném řízení - vše ale záleží na tom, jak rychle ho vypracuje ministerstvo vnitra.

Na vzniku centrálního registru se ještě koalice neshodla, největší výhrady proti němu mají občanští demokraté, podle kterých je částečně zneužitelný. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ovšem uvedla, že už se koalice blíží shodě, i když se kvůli němu budou muset měnit zákony. Do konce roku tak s největší pravděpodobností nevznikne. 

Podle Karolíny Peake ale samotný registr situaci nevyřeší, musí jít o celou řadu opatření a je nutné o nich diskutovat i s místními politiky. Kromě registru přestupků by také mohlo pomoci např. znovuzavedení některých hygienických norem nebo požadavky na restrikci při výkupu barevných kovů a železa. 

Marie Benešová
Zdroj: ČT24

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová sice považuje centrální registr za velice diskutabilní nástroj, na druhou stranu po něm ale volají starostové obcí ze Šluknovska: „Takže my to musíme respektovat. Protože tamní starostové mají nepochybně dobrý předhled o aktuální situaci,“ podotkla bývalá nejvyšší státní zástupkyně. 

Z iniciativy Ústeckého kraje prý také vznikly čtyři změny zákonů, které by mohly situaci pomoci. Podle Benešové budou poslanci ČSSD určitě jednat o úpravě sociálního bydlení a o novele zákonného postupu při narušování veřejného pořádku. Další dvě normy se týkají hazardu a veřejné služby, ty by měly přijít na poslanecký klub o něco později. Navíc by lidé na Šluknovsku potřebovali pracovní místa a efektivní možnost se oddlužit, podotkla Benešová.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Ve Šluknovském výběžku eskalovalo napětí mezi starousedlíky a Romy v polovině srpna. Situace se vyhrotila už na začátku měsíce, kdy skupina pěti Romů údajně zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Místní od té doby už několikrát svolali demonstrace namířené proti Romům, později se k jejich svolávání přidala i extremistická hnutí.