Při porodech se užívá zakázaná metoda - děloha může prasknout

Praha – Čeští porodníci používají nebezpečný postup, který může mít katastrofální následky. Takzvaná Kristellerova exprese spočívá v tom, že lékaři při porodu tlačí nastávajícím maminkám na břicho. Jasná pravidla jak - a zda vůbec - metodu aplikovat, neexistují. Reportéři ČT natočili dva případy, které skončily tragicky.

Janě Pospíšilové se rázem změnil život. Úspěšná a sebevědomá manažerka během zpackaného porodu málem zemřela a následky si ponese navždy. „Praskla mi děloha a byla jsem pět dní v umělém spánku. Pak mě probudili a z povídání manžela jsem zjistila, že mi dávají asi deset procent na přežití.“ Ona i dítě naštěstí přežily.

Podobný osud potkal také manžele Dunovské. I paní Dunovské při porodu praskla děloha. Novorozený syn krátce po porodu zemřel. Oba případy mají jedno společné: při porodu oběma matkám tlačily porodní asistentky se souhlasem lékařů na břicho.

Byla opakovaně operována, přišla o řadu orgánů

„Najednou se tam objevila velká sestra, lékař na ni kývnul, přivázali mi nohy a řekli: 'Tak a jedem!' Pak mi loktem začala velkou silou úplně hrnout břicho. Vůbec jsem nemohla dýchat, tlak byl strašně velký. Ucítila jsem obrovskou nepřirozenou bolest,“ vzpomíná paní Pospíšilová.

Jana Pospíšilová
Zdroj: ČT24

Prasklou dělohou začalo paní Pospíšilové peklo na zemi. „Musela být opakovaně operována. Přišla o řadu orgánů, o dělohu, vejcovody a vaječníky. Trpěla neprůchodností střev a musela podstoupit další operaci, byla jí odebrána část střev. Prošla septickým šokem, při urgentních resuscitacích, kdy se jí pokoušeli zavést trubičku, která usnadní dýchání, jí byly vylámány zuby,“ říká obhájce poškozených rodin Mario Švehelka.

Manželé Pospíšilovi se obrátili na ministerstvo zdravotnictví. Případ řešila Ústřední znalecká komise. „V tomto případě komise posuzovala dvanáct základních postupů při léčbě pacientky. Bohužel u osmi z těch postupů konstatovala, že nebyly zcela v pořádku,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Metoda je považována za zapovězenou

Podle komise mohou za hrozné komplikace pani Pospíšilové chyby lékařů. Ministerstvo podalo trestní oznámení a případ byl publikován v odborném tisku, aby se ostatní lékaři mohli z případu poučit. „Byla tam použita takzvaná Kristellerova exprese a její použití hodnotila komise negativně,“ dodává Sršeň.

Kontroverzní porodnická metoda (zdroj: ČT24)

"Ve všech vyspělých státech je tato metoda považována za zapovězenou, čili non lege artis, a neměla by se používat. Je to jako tlačit na balón, protože děloha je dutý orgán,„ vysvětluje Tomáš Binder, vedoucí perinatologického centra FN Motol. “Když vyvinete příliš velkou sílu, tak může dojít k poškození orgánu. Může prasknout."

Nemocnice se nebude vyjadřovat

Manželé Pospíšilovi se začali soudit a chtějí po čáslavské nemocnici odškodnění. Nemocnice se ale k zodpovědnosti nehlásí. „Vzhledem k probíhajícímu soudnímu řešení se nemocnice nebude vyjadřovat,“ oznámila pouze.

Paní Dunovská, která při porodu o dítě přišla, už dříve jedno děťátko porodila císařským řezem. Druhý porod byl tedy podle odborníků velmi rizikový. Lékaři se shodují, že na břicho ženy se rozhodně nesmí tlačit. „Nebudeme na ni vykonávat žádné tlaky a budeme se snažit chovat co nejšetrněji,“ říká Pavel Calda, z Gynekologicko-porodnické klinika 1. lékařské fakulty.

Jenže lékaři Kristellerovu metodu použili. „Děloha praskla v místě, kde už měla první císařský řez, a současně to prasklo ještě na druhé straně. Což znamená, že manželka už nikdy nemůže mít děti,“ popisuje zranění své ženy Daniel Dunovský.

Daniel Dunovský
Zdroj: ČT24

Jakýkoli tlak na břicho rodičky je v českém porodnictví velmi kontroverzní téma. Přesto se takové metody používají často. „Porodnictví je umění. Každý porod je jiný. Během každého porodu se porodník v reálném čase musí rozhodovat, jak porod vést a záleží na jeho zkušenostech, schopnostech, vzdělání,“ říká porodník Pavel Calda.

Zmíněná Kristellerova exprese je zakázaná. Jemnější použití tlaku na břicho rodičky část odborníků ale schvaluje, metoda se nazývá přidržení děložního fundu. Shoda mezi odborníky ale nepanuje. „Lze těžko stanovit, formulovat, kvantifikovat, jak má to přidržování vypadat,“ připomíná Zdeněk Šembera ze sekce perinatální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti.

„Není to čistý směr porodnictví, který většina z nás podporuje. Musí tam být jasně řečeno, že potenciál tohoto manévru je nebezpečný,“ říká Jaroslav Feyereisel, ředitel Ústavu pro matku a dítě.

„Snažím se domoci spravedlnosti“

Manželé Dunovští přišli o dítě v mostecké nemocnici. Její tiskový mluvčí odpověděl takto: „Případ byl řešen soudně a soud první instance vynesl rozsudek, který je v neprospěch žalobců. Nevidíme proto důvod se k případu vyjadřovat.“

Ke zprošťujícímu rozsudku přispěl posudek uznávaného porodníka Pavla Čepického. Podle něj bylo tlačení na břicho pouze drobnou chybou, která neměla na smrt dítěte vliv. Na kameru o konkrétních případech nechce mluvit. Rozporné posudky jsou ranou i pro paní Pospíšilovou. „Prožila jsem neuvěřitelné peklo a snažím se domoci spravedlnosti. Tohle je něco, s čím jsem vůbec nepočítala, že se tohle může dít.“