Exšéf policie Dvořák dostal za korupci a podvod 4 roky

Liberec - Okresní soud v Liberci poslal bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka na čtyři roky do vězení. Soud ho potrestal za přijímání úplatků, zneužívání pravomocí, porušování služebních povinností a podvod. Rovněž mu zakázal na deset let práci ve státní správě a bezpečnostních sborech. Obžalovaní byli i další tři policisté. Dva odešli od soudu s podmíněným trestem, jeden byl zproštěn obžaloby. Dvořák dnes k soudu nepřišel, jeho advokát si ponechal lhůtu na odvolání, rozsudek tak není pravomocný. Kromě policistů byli obviněni i dva lidé mimo policii. Ty už dříve soudce viny zprostil. Státní zástupce se proti tomu odvolal.

Podle soudce Richarda Skýby došlo k propojení policie s politiky, kteří si z exředitele udělali servis. Délku trestu zdůvodnil mimo jiné tím, že Dvořák spáchal více trestných činů, z nich jeden zvlášť závažný. „Nemá na svou činnost náhled,“ dodal Skýba. Dvořák veškerá obvinění opakovaně odmítá. Hájí se tím, že se stal obětí spiknutí a je proti němu vedena kampaň. Kritizoval také, že jako důkaz nebyly provedeny všechny jeho návrhy.

Dvořák: „Bylo požadováno 71 svědků k výslechu, byli vyslechnuti pouze dva. Bylo požadováno 74 úkonů, nebyl proveden ani jeden. Byly předloženy veškeré důkazy, písemnosti předány, není reagováno a nikdo je nečetl.“

Podle soudu žádal bývalý ředitel úplatek čtvrt milionu korun v souvislosti s projektem na umisťování radarů pro měření rychlosti u škol. Postaral se i o smazání přestupku, kterého se měl dopustit náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp (ČSSD). V tom mu pomohl tehdejší šéf dopravního inspektorátu Miroslav Valášek, který nechal záznam zařadit mezi nečitelné. Valáškovi soud za zneužívání pravomoci veřejného činitele uložil trest deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku a zákaz činnosti na dva roky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Dvořák podle soudu také zjišťoval informace pro europoslace Roberta Duška (ČSSD). Na podzim 2008 před ustavujícím zasedáním krajského zastupitelstva prověřil, jestli není proti Seppovi, jenž tehdy kandidoval na post náměstka pro dopravu, vedeno trestní stíhání kvůli údajným podvodům. Dvořák tím pověřil kriminalistu Josefa Šůmu, který informaci obratem zjistil. Toho jediného dnes soud obžaloby za zneužití pravomoci veřejného činitele zprostil.

Trest si vyslechl i bývalý vedoucí oddělení obecné kriminality v Liberci Miroslav Kučera, který podle soudu pro Dvořáka zjišťoval, komu patří telefonní čísla, ačkoliv věděl, že je to k soukromým účelům. Kučeru soud potrestal vězením na osm měsíců s podmíněným odkladem 1,5 roku. Činnost mu zakázal na dva roky.

Soud dále konstatoval, že bývalý šéf policie využíval služební vozy pro soukromé účely - přepravu stavebního materiálu a piva. Policejní údržbáře prý také využíval při stavebních pracích na svém domě a v rekreačním středisku policie ve Starých Splavech. Podvodu se dopustil v případě sponzorského daru 100 000 korun od společnosti Sport Games Win, který měla dostat liberecká pobočka mezinárodního policejního sdružení IPA. Dvořák si ale podle soudu peníze ponechal. Bývalého ředitele soud zprostil obžaloby jen v případě údajného trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.