Palas musí opustit dozorčí radu ČD

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) chce odvolat zástupce krajů Jaroslava Palase (ČSSD) z dozorčí rady Českých drah. Předsedovi Asociace krajů ČR a hejtmanu Jihomoravského kraje Michalu Haškovi (ČSSD) to potvrdil premiér Petr Nečas, podle kterého jde o reakci vlády na žalobu krajů, kterou se domáhají plnění závazku z memoranda o financování regionální železniční dopravy.

„Postup premiéra a ministra dopravy považuji za bezprecedentní útok na zástupce regionů v dozorčím orgánu ČD za situace, kdy kraje jsou klíčovým objednatelem osobní železniční dopravy, hradí miliardové částky ČD a logicky mají zájem na kontrole hospodaření ČD prostřednictvím zastoupení jednoho člena v dozorčí radě,“ uvedl Hašek.

Podle něj se vláda bojí soudního sporu s kraji a snaží se zamezit krajům získat podpůrné důkazy proti postupu vlády, která porušuje dohodu s kraji z roku 2009 o financování ztráty regionální železniční dopravy. Zároveň upozornil, že k dnešku nebyla podána žaloba krajů proti vládě, neboť asociace krajů preferovala dodnes dohodu a smírné řešení. Bohužel Nečasova vláda opět volí silové řešení a dává přednost válcování před dialogem, dodal hejtman.

Kraje se chtějí bránit

„Za této situace nezbývá než svolat mimořádné jednání Rady Asociace krajů ČR a ihned podat nejen žalobu na plnění závazku vlády v rozsahu memoranda z roku 2009, ale i předběžná soudní opatření, která zabrání možným manipulacím s důkazy, kterých se vláda, soudě podle křečovité a panické řeči s odvoláním zástupce krajů z dozorčí rady ČD, nebude štítit,“ konstatoval Hašek. Vyzval proto premiéra a ministra dopravy, aby upustili od záměru odvolat zástupce krajů z dozorčí rady ČD.

Dnešní Mladá fronta Dnes uvedla, že se v ČD v příštích dnech chystá několik personálních změn, a to odchod některých členů představenstva, ale i generálního ředitele Petra Žaludy. Podle listu je takřka jistý odchod člena představenstva Milana Matzenauera, který má na starosti miliardový nemovitý majetek drah. Nahradit ho má předchozí ministr dopravy Radek Šmerda. Podle MfD se změna měla původně uskutečnit už tento pátek, na kdy svolal šéf dozorčí rady drah Lukáš Hampl dvě mimořádné valné hromady s jediným bodem programu. „Termín byl ale zrušen,“ dodal Hampl.