Věc okolo akcií IZIPu se donesla i do Evropského parlamentu

Brusel/Praha – Dnešní vydání listu European Voice se věnuje záležitosti kolem převodu akcií dvou českých europoslanců Miroslava Ouzkého a Milana Cabrnocha (oba ODS), která již dorazila i do Evropského parlamentu. Podle listu se dvojice v prohlášení ohledně možného střetu zájmů, které zákonodárci odevzdávají, o akciích této společnosti provozující elektronické zdravotní knížky nezmínili.

„Nevím, do kterého bodu by se to uvádělo,“ řekl mimo jiné Ouzký pro Českou tiskovou kancelář (ČTK). Současně zdůraznil, že prý o svém působení ve vedení společnosti IZIP europoslance informoval. Podle poslance Jana Zahradila, který šéfuje reformistické skupině, do níž europoslanci ODS spadají, jde o soukromou věc obou mužů.

„Pokud máte nějaký finanční zájem, musíte ho deklarovat,“ prohlásila ale například německá socialistická europoslankyně Dagmar Rothová-Behrendtová, která je stejně jako zmiňovaná dvojice členkou parlamentního výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Ouzký tomuto výboru dokonce nějaký čas (letech 2007 až 2009) i šéfoval.

Od europoslanců se vyžaduje, aby v tomto prohlášení zmínili své „profesionální aktivity a jakékoli placené funkce či aktivity“. Parlamentní pravidla také počítají s tím, že europoslanec musí předtím, než v parlamentu nebo v některém z jeho orgánů vystoupí, aby zmínil jakýkoli přímý finanční zájem v dané věci.

Dvojice se zapojila například i do debat o směrnici o přeshraniční zdravotní péči. V ní se zmiňuje i otázka elektronického zdravotnictví a elektronických zdravotnických záznamů. Cabrnoch byl stínovým zpravodajem této směrnice, Ouzký o ní v parlamentu hovořil.

„IZIP jsem opakovaně zmiňoval (v EP),“ řekl Ouzký. Například to prý uvedl i v životopisu rozdávaném členům tohoto výboru před zvolením do čela výboru. „Všichni (ve výboru) osobně dostali ten dopis s životopisem,“ řekl a dodal, že to pravidelně uváděl v debatách o elektronickém zdravotnictví.

Cabrnoch s Ouzkým patří ke spoluzakladatelům elektronických zdravotních knížek EZIP v ČR. Současnou kauzu pak odstartovala Česká televize, která upozornila, že Cabrnoch s Ouzkých přenechali 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Zbylý podíl vlastní Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Pro ní IZIP provozuje elektronické zdravotní knížky. Za projekt VZP za deset let vydala 1,53 miliardy korun (bez DPH).