Poslanci chtějí jména lidí zodpovědných za projekt v ÚVN

Praha – Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru chtějí vědět, kdo přesně byl zodpovědný za zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Stát kvůli tomuto projektu podle Nejvyššího kontrolního úřadu zaplatí 217 milionů korun za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi, NKÚ proto chystá trestní oznámení. Ministerstvo i nemocnice navíc podle výboru postupovaly nehospodárně. Poslanci proto požádali ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby se příštího jednání k tomuto bodu osobně zúčastnil. Potřebné informace chce mít výbor přibližně do jednoho měsíce.

Kontrolní výbor se usnesl, že požádá ministerstvo obrany o informace, které konkrétní osoby a jak se v letech 2004 až 2011 podílely na rozhodování o projektu. Ten měl původně stát 440 milionů korun, cena ale postupně narostla až na téměř sedm miliard. „Většina poslanců má ten názor, že se zde jedná o tunelování a že od začátku ta věc byla připravena tak, aby na tom vydělali všichni, jen ne stát,“ řekl ČT zpravodaj kontrolního výboru Roman Sklenák (ČSSD). „Vy máte špatnou nálepku a té se zbavíte, když zjistíte, kdo za to může,“ řekla řediteli ÚVN Miroslavu Zavoralovi místopředsedkyně výboru Zdeňka Horníková (ODS). Zákonodárci kritizovali i to, že nemocnice zaplatila 42 milionů za poradenské služby.

NKÚ při kontrole tohoto projektu došel k závěru, že nemocnice část peněz na výstavbu vynaložila zbytečně. Také podle úřadu objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí. NKÚ kvůli tomu podá trestní oznámení, uvedla dnes Česká televize. Viceprezident úřadu Miloslav Kala uvedl pro ČT24, že oznámení může směřovat na osoby z ministerstva obrany i ÚVN, které se na projektu podílely.

Předseda sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM):

„NKÚ při zjišťování faktů dospěl k závěru, že smlouva není takového řádu, že by bylo nutné úplně všechny prostředky vyplatit. Teď jde tedy o to, abychom zjistili, co skutečně bude muset být zaplaceno, kdo za to odpovídá a jaký bude regres vůči těm, kteří takto špatně rozhodovali… Ta jména určitě dostaneme, protože kontrolní výbor na to má ze zákona nárok.“  

Generální sekretář ministerstva Jan Vylita poslance ujistil, že je připraven jim vyjít vstříc. „Já to jedině vítám,“ prohlásil. Hájil se ale tím, že hrozila arbitráž a že podle poradenské firmy Deloitte představovalo toto riziko 600 milionů korun. Uvedl také, že celková částka, která by se nyní vyplatila konsorciu, je 144 milionů korun. Vylitovi také vadí, že podle kontrolního závěru NKÚ ministerstvo a nemocnice nedoložily riziko mezinárodní arbitráže. „Kontrolní protokol jasně říká, že riziko mezinárodní arbitráže existuje. My jsme se ho snažili minimalizovat, to je přesně to, co jsme dělali,“ řekl ČT.

Původní záměr výstavby schválila už vláda Mirka Topolánka v roce 2007, soutěž pak vyhrálo konsorcium Prague Military Hospital Concession (PMHC), v němž má čtvrtinový podíl stavební gigant Metrostav. Smlouvu s ním stvrdila úřednická vláda Jana Fischera loni pár dní před volbami. Současná vláda ukončila projekt výstavby nových pavilonů ve vojenské nemocnici v polovině srpna. Konec plánovaného projektu odůvodnila mimo jiné napjatým rozpočtem ministerstva obrany, pod nějž ÚVN spadá.

Vydáno pod