Pospíšil definitivně odvolal vrchního žalobce Vlastimila Rampulu

Praha - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s konečnou platností odvolal z funkce pražského vrchního zástupce Vlastimila Rampulu. Vyhověl tak doporučení rozkladové komise a potvrdil své původní červencové rozhodnutí, uvedla mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Rampula podle ní přijde o svůj post ve chvíli, kdy mu úřad toto rozhodnutí doručí.

Rampulovo odvolání navrhl v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ministr spravedlnosti Pospíšil v červenci návrhu vyhověl. Zdůvodnil to tím, že Rampula postupoval nepřiměřeně a v rozporu se zákonem v takzvané kauze IPB. „Několik minut před zahájením soudního řízení volal státní zástupkyni a dával jí pokyn, aby se neodvolávala v dané kauze, aniž pan Rampula mohl spis znát,“ doplnil ministr Pospíšil.

Vadí mu také to, že nejméně od roku 2008 dostatečně nevyužíval svých pravomocí k řízení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality a nereagoval na opakující se pochybení státních zástupců v trestních věcech. 

Rampula: Další kroky budu konzultovat s advokátem

Rampula si ale proti rozhodnutí podal rozklad, rozkladová komise pak nařídila doplnit spis o výpovědi svědkyně Marcely Kratochvílové. Doporučila také ministrovi, aby důvody pro Rampulovo sesazení z funkce upřesnil. „Ministr vyhověl doporučení rozkladové komise a zamítl opravný prostředek, který JUDr. Rampula podal proti původnímu rozhodnutí ministerstva o jeho odvolání,“ uvedla Palečková. Odůvodnění podle ní zveřejní úřad až poté, co státní zástupce rozhodnutí obdrží.

Rampula již dříve uvedl, že pokud s opravným prostředkem neuspěje, obrátí se na soud. Poslední rozhodnutí ministerstva spravedlnosti nekomentoval. „Ke zprávě MSp se nemohu vyjádřit. Žádné rozhodnutí mi nebylo doručeno. Další kroky budu konzultovat se svým právním zástupcem,“ napsal České televizi v SMS.

Jiří Pospíšil:

„To, že pan Rampula podle návrhu nejvyššího státního zástupce porušil zákon, že se ne vždy choval tak, aby nevznikaly důvodné pochyby o jeho nestrannosti, to se nám ve správním řízení prokázalo a potvrdila to i rozkladová komise.“

Premiér Petr Nečas Pospíšilův krok nijak nehodnotil. „Předseda vlády pouze konstatuje, že právo odvolávat a jmenovat vrchní státní zástupce náleží ministru spravedlnosti,“ uvedl Nečasův mluvčí Jan Osúch.

Otevřeně krok ministra ale uvítala opozice a na adresu odcházejícího vrchního žalobce nešetřila kritikou. „Připadá mi, že pan Rampula byl spolehlivým konzervátorem, zastavovačem kauz,“ konstatoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek s tím, že způsob, jak celý mechanismus fungoval, považuje za ostudný.

Rampulův nástupce by mohl být jen prozatimní

Média už dříve spekulovala o možném Rampulově nástupci, objevila se jména šéfa ústeckých žalobců Jana Jakovce a prezidentky Unie státních zástupců Lenky Bradáčové. Pospíšil už dříve uvedl, že pro případ, že by kauza dospěla až k soudnímu sporu, zvažuje, že by Rampulův nástupce byl řízením vrchního státního zastupitelství pověřen jen dočasně.

V dnešním vysílání pak Pospíšil dodal, že ministerstvo očekává mimořádně složitý proces: „Já také na základě analýzy našich právních expertů odhaduji šanci na úspěch 50 na 50,“ podotkl ministr. Současná legislativa je prý totiž velmi nedokonalá. Jde ale o precedentní záležitost, o které budou rozhodovat správní soudy, ministerstvo prý proto udělá vše pro úspěch. 

Diskuse o Rampulově nástupci je přitom klíčová pro vicepremiérku pro boj s korupcí Karolínu Peake (VV). „Vzhledem k tomu, že jsme ustavili koaliční skupinu pro reformu justice a státního zastupitelství, považovala bych za slušné, abychom se o těch jménech bavili i na tomto formátu, i když samozřejmě plně respektuji pravomoc ministra spravedlnosti,“ uvedla Peake.

Pražského vrchního státního zástupce dlouhodobě kritizovala protikorupční organizace Transparency International (TIC). Jeho odchod zařadila mezi kroky, které by mohly navrátit důvěru lidí ve státní zastupitelství. Rampula byl podle ní loajální k bývalé nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké a ne vždy rozhodoval nestranně.

„Setrvání pana Rampuly je otázka toho, jestli budou reformy, nebo ne. Pan Rampula je žába na prameni, která si vytvořila možnost stáhnout si všechny případy pro sebe,“ uvedl například bývalý předseda správní rady TIC Václav Láska. Časopis Respekt zase v květnu napsal, že šéf žalobců může na VSZ působit jako takzvaný zametač kauz. Podle týdeníku úřad pod jeho vedením zastavil případ České pivo pro nedostatek důkazů a zdržoval vyšetřování nákupu gripenů a kauzy Mostecké uhelné. Podobně se vyslovili i představitelé sociálních demokratů Jiří Dienstbier a Marie Benešová.

Vydáno pod