Češi jsou se životem spokojeni méně než průměrní Evropané

Brusel - Průměrný Čech je se svým životem spokojen méně než průměrný Evropan. Ukázaly to dnešní výsledky průzkumu Eurobarometr, podle nichž navíc Češi v příštím roce očekávají další zhoršení situace - průměrný občan EU předpokládá naopak zlepšení.

Zhoršení v tomto směru čekají kromě Čechů v 27členné EU jen Slovinci, Portugalci, Maďaři, Rumuni a v největší míře pak Řekové, jejichž země je nucena kvůli zničujícím dopadům krize a masivním dluhům a finančním problémům přistupovat k velmi tvrdým úsporným opatřením.

Průměrný Evropan dal podle Eurobarometru na škále od minus deseti do plus deseti hodnocení vlastního života v průměru známku + 3,5. Nejspokojenější jsou v tomto smyslu Dánové s + 7,5 bodu. Naopak Rumuni s Bulhary figurují s - 0,9 bodu na opačném pólu, přičemž v záporu svůj život hodnotili i Maďaři a Řekové. Češi v hodnocení vlastního života dali + 2,5 bodu, tedy bod pod průměr.

Lehce pod průměrem jsou Češi v hodnocení finanční situace jejich domácností. Zatímco průměr v EU dosahuje (na škále od -10 od + 10) + 1,5 bodu, tak v ČR to je jen +0,8. Nejvíce negativní jsou v tomto směru Maďaři (-2,5) a Bulhaři (-2,3), nejoptimističtější naopak Švédové (+ 5,0) a Dánové (+ 4,7) Většina Evropanů navíc čeká v tomto směru zlepšení v příštích 12 měsících, zatímco Češi jsou mezi devíti státy, kde očekávají naopak zhoršení.