Protest na Václavském náměstí podpořily odbory i slovinský filozof

Praha - Na Václavském náměstí proběhla odpoledne demonstrace iniciativy ProAlt a dalších občanských hnutí proti podobě vládních reforem. Údaje o počtu demonstrantů shromážděných pod sochou sv. Václava se však rozcházejí. Zatímco mluvčí pražské policie Tomáš Hulan uvedl, že se protestu zúčastnilo asi tisíc lidí, organizátoři a policisté, kteří byli na místě, hovořili až o čtyřech tisících. Na začátku promluvil ke shromážděným známý slovinský filozof Slavoj Žižek, podporu účastníkům vyjádřily i odbory. Ještě dříve se sešli odpůrci reforem na Staroměstském náměstí a protestovalo se i v dalších městech.

Žižek, který je označován za jednoho z nejvýznamnějších společenských vědců současné východní Evropy a duchovního otce celosvětového hnutí nespokojených, shromážděným řekl, že lidé musejí akceptovat, že socialismus byl pouhou iluzí. „Současné dění od Egypta až po Wall Street však říká, že boj neskončil, ale pokračuje,“ prohlásil.   

Podle něj si tradiční demokracie neumí poradit s nadnárodním kapitálem, protože jej nemůže kontrolovat. „Pamatujete si, že v mládí se bojovalo za socialismus s lidskou tváří, ale to se nepodařilo. Fungovat nebude ani globální kapitalismus s lidskou tváří,“ prohlásil Žižek, který ve svých teoriích mimo jiné vychází z filozofických tradic Marxe a Hegela.

Reportáž Jana Šenkýře a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Ironií podle něj je to, že kapitalismus funguje stále lépe bez demokracie a že kapitalismus bez demokracie je nejeefektivnější. Jako příklad uvedl Čínu, kde kapitalistické podnikání řídí komunisté. Největší ohlas a potlesk shromážděných vyvolal Žižek, když prohlásil, že demokracie už existuje, ale platí jen pro bohaté.   

ProAlt, která dnes spolupořádá demonstrace také v jiných městech, je občanská iniciativa, která se zaměřuje na kritiku vládou plánovaných reforem a na podporu alternativ. Založena byla loni v létě. Její členové odmítají podle nich necitlivé plošné škrty a reformy důchodů, zdravotnictví, sociální a rodinné politiky.

Po skončení protestu akce pokračovala pochodem přes Staroměstské na Palachovo náměstí. Jeho účastníci provolávali například hesla „Vláda proti lidu, lid proti vládě!“ nebo „Máme toho dost!“ Po celou dobu je provázela policie, zasahovat však nemusela. Na Palachově náměstí se lidé shromáždili kolem 17:00 a na pódiu se pak střídali řečníci. Jejich posluchači obsadili okolní prostranství včetně schodů blízké budovy Rudolfina.  

Na Staroměstském náměstí pohřeb demokracie

Proti vládní podobě reforem se protestovalo i na pražském Staroměstském náměstí, kde se sešlo několik set lidí. Mítink uspořádalo Spojenectví práce a solidarity jako „pohřeb demokracie a šancí roku 1989“ a také lékařské konzilium, jehož členové z občanských iniciativ, odborů a politických stran hledali cesty k léčení nemocné demokracie a sociálního státu. Happening, který podpořili odboráři, sociální demokraté a komunisté, se konal při příležitosti dnešních připomínek 22. výročí pádu komunismu v Československu. Podle policie se ho zúčastnilo asi 300 lidí, podle odhadu přítomných novinářů více než 500. 

„Ostatky zesnulých iluzí a šancí“ byly vystaveny v rakvi, kterou odvezlo spřežení černých koní. Lidé na happeningu vyjádřili své názory na transparentech s nápisy jako „Nenechme se okrádat bandou grázlů“, „Parlament dělá z občanů otroky“ nebo „Chci vládu lidu, ne systému“. K podpisu byl vystaven arch „Rozvázání pracovního poměru výpovědí vládě ČR“, lidé podepisovali petici proti vládní důchodové reformě a proti školnému. Někteří si přinesli i české vlajky a drželi je nad hlavami. Objevily se také červené prapory se srpem a kladivem, s nimiž přišlo několik příznivců Svazu mladých komunistů Československa.   

Protesty na Staroměstském náměstí
Zdroj: ČT24

Podle organizátorů happeningu iluze o demokracii zemřely po dlouhé nemoci ve věku nedožitých 22 let v průběhu schvalování asociálních reformních zákonů Poslaneckou sněmovnou. Mezi smutečními hosty byli předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, místopředseda strany Jiří Dienstbier a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Protesty i v krajských městech

V centru Ostravy dnes proti vládním reformám demonstrovaly asi tři stovky lidí. Do akce, kterou pod heslem „Je nás 80 %, tak dejme o sobě vědět!!!“ pořádala občanská iniciativa ProAlt, se zapojili i odboráři Dopravního podniku Ostrava. Účastníci akce se vybavili transparenty, například „Ostraváci proti vládě!!!“ nebo „Vláda žije, země hnije“. Další pak nesl nápis „Tato vláda je náš hrob“. Řečníci kritizovali to, že tíhu reforem mají nést především obyčejní lidé. 

V Olomouci vyjádřilo asi 200 lidí svou nespokojenost se současnou politikou i svou životní situací společným pochodem ulicemi centra Olomouce. Demonstraci předcházely na Horním náměstí projevy, ale i divadelní vystoupení. Na setkání dohlížely desítky policistů. Bylo to především kvůli možnému střetu mezi anarchisty a pravicovými extremisty, kteří shromáždění zpovzdálí přihlíželi. Žádné incidenty se však nestaly.

Na Malinovského náměstí v Brně se sešlo asi 500 lidí
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Demonstrace se konaly i v Brně, kde se na Malinovském náměstí sešlo asi 500 lidí. Právě toto setkání organizovala Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) jako dnešní hlavní protivládní demonstraci. Kromě organizace ProAlt akci podpořily i jednotlivé odborové svazy, například OS Kovo, zdravotnické odbory a Asociace samostatných odborů (ASO), která je druhou největší odborovou centrálou v Česku.