Protikorupční fond: Provize z pražských jízdenek končily u Rittiga

Praha – Provize z předražené zakázky na pražské jízdenky údajně končily na účtech podnikatele a lobbisty Iva Rittiga, a to minimálně ve dvou případech. Nadační fond proti korupci má podle dnešního vyjádření člena správní rady Karla Randáka důkazy, podle kterých existuje smlouva mezi Rittigem a zprostředkovatelskou firmou Cokeville Asset Inc. z Britských Panenských ostrovů o vyplácení provizí v celkové výši 73 milionů korun na Rittigův účet. Rittig veškerá obvinění odmítá a ve vyjádření zaslaném ČT uvedl, že ve spolupráci s právníky chystá trestní oznámení pro pomluvu a porušení listovního tajemství.

Na podezřelé okolnosti v dopravním podniku (DPP) v nedávné době upozornila kauza předražených jízdenek. Společnost Neograph, která je pro DPP dodávala, měla mít uzavřenou smlouvu s firmou Cokeville Asset Inc. Za zprostředkování smlouvy měla tato společnost dostat z každého lístku 17 haléřů. Vlastní investigativní činnost fondu podle jeho zástupců ukázala, že Cokeville je napojena na pražského lobbistu Rittiga.

Zmiňovanou smlouvu mezi DPP a Neographem obě firmy minulý týden ukončily. Před dvěma týdny to navrhl sám Neograph. Přiznával, že výroba jízdenek je dvojnásobně předražená. Dopravní podnik tvrdí, že o této smlouvě nevěděl. Kvůli těmto smluvním vztahům podalo dnes sdružení Oživení trestní oznámení na předsedu představenstva společnosti Neograph Jana Janků. Podezírá jej z daňového úniku. Smlouva se nelíbí ani vedení pražské radnice. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ji chce prověřit a požádal DPP o kompletní dokumentaci. Důsledky vůči konkrétním lidem chce vyvodit až poté, co se s dokumenty seznámí. Pokud magistrát nepodá trestní oznámení, je tak připraven učinit protikorupční fond.

Z prohlášení Iva Rittiga:

„Jsem šokován, jak bezostyšnému osočení jsem byl vystaven na tiskové konferenci Karla Janečka, Karla Randáka a Vladimíra Sitty… Na všechny výše jmenované připravuje můj právní zástupce trestní oznámení pro trestný čin pomluvy, křivého obvinění a porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí.“

Zástupci DPP a Neographu tvrdí, že je soudní znalec a obchodní ředitel společnosti Neograph Vladimír Sitta vydíral. Podali proto trestní oznámení, sdělili v tiskové zprávě. Sitta je přitom jedním z hlavních svědků, o které se opírá zjištění České televize (ČT) týkající se převádění peněz z jízdenek pražské MHD na Panenské ostrovy. Pod prohlášením je podepsán předseda představenstva společnosti Neograph Jan Janků a Peter Kmeť, zástupce společnosti Cokeville Assets Inc, která podle ČT inkasovala z každé jízdenky objednané dopravním podnikem 17 haléřů. Náklady na výrobu jedné jízdenky jsou podle ČT zhruba 37 haléřů.

Karel Randák
Zdroj: ČT24

„Chtěl bych říci, že pokud v médiích zaznělo slovo Neograph, tak Neograph už je v tuto chvíli rozštěpený, má dva akcionáře. Jedním z nich je inženýr Janků, který bohužel z pozice předsedy představenstva zneužil své postavení. Oni si z velmi nenápadného obchodního případu dodávek jízdenek udělali prospěchářskou akci,“ sdělil na tiskové konferenci Sitta.

Podle Nadačního fondu funguje vyvádění peněz přes prostředníka ve více případech, například u dodávek náhradních dílů nebo pohonných hmot. „Tady existuje systém, který byl dlouhodobě připravován a který slouží k tomu, aby byly veřejné prostředky vyváděny někam do zahraničí, ať už ve prospěch právnických nebo fyzických osob,“ dodal Randák.

„Dohoda o zrušení rámcové smlouvy o dílo na dodávky jízdních dokladů nabyla účinnosti 30. listopadu letošního roku. Dopravní podnik je také připraven plně spolupracovat na vyšetřování událostí, které byly na tiskové konferenci nadačního fondu naznačeny,“ uvedla k celé záležitosti mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová.

Vydáno pod