Architekt Řičář jde definitivně za podvod na šest let do vězení

Praha - Za dotační podvod za 15,5 milionu korun a praní špinavých peněz půjde architekt Marek Řičář, nyní Josef Marek, na šest let do vězení. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který o rok snížil výši trestu, který Řičářovi loni v říjnu vyměřil Městský soud v Praze. Odvolací senát vedle toho potvrdil prvoinstanční rozhodnutí, že Řičářův majetek propadne státu, a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu a prokuristy ve společnostech zabývajících se projektovou činností. Václavu Vítovi odvolací senát potvrdil za praní špinavých peněz osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na dva roky. Řičář i Vít obžalobu odmítali. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Řičář podle městského soudu v roce 2005 zorganizoval podvodné vylákání dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Dotace ve výši 15,5 milionu korun pro Sdružení obcí Podještědí (SOP) měla být podle žádosti na zpracování dokumentace k projektu Bono Publico Čechy, jehož náklady měly dosáhnout 311 milionů korun. Podle loňského verdiktu však SOP nemělo zajištěny potřebné peníze na financování projektu a Řičář a spol. ministerstvu předložili nepravdivé podklady.

Finance pak podle městského soudu putovaly do rukou Řičáře nebo na účty společností, které ovládal. Část peněz, 1,1 milionu korun, Řičář podle spisu převedl i na účet Víta, který podle loňského rozsudku většinu z nich vybral a předal Řičářovi. Nechal si 50 tisíc korun.

Řičáře policisté v minulých dnech obvinili i ze dvou pokusů a jedné přípravy dotačního podvodu. Jako svědek vystupoval také v kauze Budišov a byl zařazen i do programu na ochranu svědků. Změnil si v souvislosti s tím i jméno.

Stát se k řízení nepřipojil, o škodu se nestaral

Po případu Mostecké uhelné společnosti se stát v minulosti nepřipojil jako poškozená strana ani k trestnímu řízení v kauze architekta  Řičáře. Podle Vrchního soudu v Praze i státního zastupitelství tak stát chyboval. Žalobce Boris Havel dnes podotkl, že policie, státní zastupitelství i soud v minulosti ministerstvo opakovaně vyzvaly, aby se k trestnímu řízení připojilo. Stát však místo po vinících vymáhá peníze po 11 obcích, které nemají peníze a hrozí kvůli tomu jejich bankrot.

„Českému státu nepochybně vznikla škoda ve výši 15,5 milionu korun. Stát se zde svým chybným postupem zbavil možnosti škodu na obžalovaných požadovat,“ řekl dnes předseda senátu Pavel Zelenka v rámci odvolacího jednání, v němž vrchní soud uložil Řičářovi za dotační podvod na státu a praní špinavých peněz šestiletý trest vězení. „Pokud si tedy uvědomíme, že tady je škoda velkého rozsahu - 15,5 milionu korun, kterou utrpěl státní rozpočet, a nikdo z odsouzených není povinen k náhradě škody, tak si prostě můžeme tedy říci, že asi toto není ten správný postup,“ doplnil ho Havel.

Státní zástupce Boris Havel pro ČT: „Pokud si uvědomíme, že je tu škoda velkého rozsahu 15,5, kterou utrpěl státní rozpočet a nikdo z odsouzených není povinen k náhradě škody, tak si asi musíme říct, že to není úplně správný postup.“

Ministerstvo pro místní rozvoj již v roce 2010 řešilo s ministerstvem financí (MF), jestli má stát usilovat o náhradu škody, řekla dnes ČTK mluvčí MMR Jana Jabůrková. „V tomto konkrétním řízení není poškozeným ani ministerstvo pro místní rozvoj jako poskytovatel dotace, ani ministerstvo financí, potažmo Finanční úřad v Liberci (…). Přímým poškozeným, a tím účastníkem tohoto řízení musí být Sdružení obcí Podještědí,“ citovala Jabůrková výrok ministerstva financí z června 2010.

Nad nezájmem MMR o vymáhání ukradených milionů od lidí, kteří stát podvedli, se loni pozastavil i pražský městský soud. Havel již tehdy kroutil nechápavě hlavou. „To se mi při mé patnáctileté kariéře skutečně ještě nestalo,“ řekl loni před Městským soudem v Praze. Přihlásit se s nárokem na náhradu škody bylo podle Havla nejen právem státu, ale i jeho povinností.