Fenič: Ruzyňské letiště by mělo být Letiště Václava Havla

Praha – Režisér a producent Fero Fenič chce získat podporu pro přejmenování ruzyňského letiště na Letiště Václava Havla. Podle Feniče si Havel zaslouží poctu, která nebude jen formálním uznáním, ale konkrétním odrazem jeho boje za svobodu, který bude přítomný i budoucím generacím. Bývalý prezident zemřel v neděli na své chalupě na Hrádečku, bylo mu 75 let. Pohřeb se uskuteční tento pátek za účasti světových státníků.

„Václav Havel si zaslouží poctu, která nebude jen formální… nevím o jiném místě v naší zemi, které lépe charakterizuje to, co pro nás udělal,“ vysvětlil Fenič ve vysílání ČT24 a rovněž připomněl Havlovu cestu z ruzyňské věznice na Pražský hrad. Na sociální síti Facebook už vznikly skupiny, které Feničův záměr podporují.

Fenič argumentuje mimo jiné tím, že všude ve světě je běžné, že letiště nesou jméno po známých osobnostech. V New Yorku mají letiště pojmenované po zavražděném prezidentovi Johnu Fitzeraldu Kennedym, v Paříži nese letiště jméno generála Charlese de Gaulla. „Letiště je pro Čechy bránou ke svobodě, pro cizince prvním místem, přes které do naší země vstupují,“ praví se v prohlášení, které vyzývá poslance a senátory, aby Havlovy zásluhy o stát a svobodu ocenili i tímto krokem.

Výzvu už podepsala řada kulturních a veřejných osobností, například prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška, dokumentaristka Helena Třeštíková, zpěvačka Marta Kubišová, předseda spolku Šalamoun John Bok nebo sportovkyně Věra Čáslavská.

Rozhovor s Fero Feničem (zdroj: ČT24)