Poslanci odmítli senátní verzi konkurzů na ředitele škol

Praha – Ředitelé škol zřejmě budou nově jmenováni jen na šest let. Současní lídři škol mají mít křeslo jisté nejdéle do konce července 2014 podle toho, jak dlouho jsou ve funkci. Počítá s tím novela školského zákona, kterou dnes znovu schválila sněmovna, když úpravy navržené Senátem odmítla jako přinejmenším nadbytečné. Novelu, která také počet přihlášek na střední školy omezuje ze tří na dvě, nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Omezení funkčního období na šest let by se mělo týkat ředitelů škol, jejichž zřizovatelem je stát, kraj nebo obec. Pak by zřizovatelé mohli vyhlásit nový konkurz. Povinné by to měli jen na návrh České školní inspekce nebo školské rady.

Novela také omezuje snahu Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT) utajovat informace o způsobu přípravy a výběru zadání společné části maturitní zkoušky. Nově bude moci tyto údaje skrývat jen do konce maturitního období. Novela má také usnadnit vznik firemních mateřských škol, zpřísňuje povolování odkladu povinné školní docházky a také kontrolu uznávání vysvědčení ze zahraničních škol.

Vydáno pod