Česko druhým dnem drželo státní smutek za Václava Havla

Praha – Česko drželo druhým dnem smutek za zesnulého exprezidenta Václava Havla. Zájem lidí o poslední rozloučení s prezidentem byl dnes ještě větší než ve středu, fronta sahala téměř až k Belvedéru. Veřejnost dnes měla naposledy možnost přijít se k rakvi s prvním polistopadovým prezidentem poklonit. Hrad kvůli velkému zájmu prodloužil otvírací dobu ve Vladislavském sále do 23:00. Rakev s ostatky zůstane na Hradě až do pátku, kdy bude převezena do svatovítské katedrály. Tam pak v pravé poledne proběhne státní pohřeb s vojenskými poctami a za přítomnosti řady světových státníků. Součástí bude i zádušní mše, kterou povede pražský arcibiskup Dominik Duka.

Tisíce lidí mířily na Pražský hrad za jediným cílem – dát poslední sbohem bojovníkovi za demokracii, odpůrci totality, prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi. Vladislavský sál byl pro veřejnost otevřen od osmi hodin. Zájemci se mohou zapisovat do kondolenčních knih, které jsou umístěny v Rothmayerově sále Hradu blízko vstupu z Hradčanského náměstí. Sál byl otevřený do šesti hodin, lidé mohou kondolenci napsat i elektronicky.

Ještě kolem 19:00 se fronta táhla přes Pražský hrad a kolem Lvího dvora směrem k Letohrádku královny Anny. Podle neoficiálních odhadů se dnes přišlo k rakvi s ostatky prvního polistopadového prezidenta poklonit 20 tisíc až 25 tisíc lidí. Přesný počet ale pracovníci Hradu neuvedli.    

Lidé mohou do Vladislavského sálu vstoupit z náměstí U svatého Jiří. Kolem rakve obcházejí podél stěn sálu. Rakev s bývalým prezidentem je zahalená do státní vlajky. Kolem katafalku hoří svíce a čestnou stráž drží čtyři členové armády a Hradní stráže. Přímo na katafalku jsou umístěny věnce od Havlovy rodiny, nejvyšších ústavních činitelů a armády. Na věnci od vdovy Dagmar stojí „Venouškovi Dáša“. Podlahu v blízkosti rakve už lidé zcela zaplnili květinami, podél jedné ze stěn sálu leží desítky věnců.

Ve středu se přišlo poklonit k rakvi přes 12 tisíc lidí

Akademická obec Univerzity Karlovy si dnes Havla připomněla na pietním setkání ve Velké aule Karolina. V Ostravě, Litoměřicích, Olomouci a dalších městech se uskuteční zádušní mše za zesnulého exprezidenta.

Smuteční obřady k úmrtí Havla vyvrcholí v pátek bohoslužbou ve svatovítské katedrále. Obřad začne zádušní mší, zazní zde i česká hymna, Dvořákovo Rekviem a zahraje Česká filharmonie. Na pohřbu promluví prezident republiky Václav Klaus, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, herec Josef Abrhám a Madeleine Albrightová, která přiletí ze Spojených států. Na smuteční obřad přijede řada mezinárodních osobností. Třeba ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, bývalí polští prezidenti Lech Walesa a Aleksander Kwaśniewski, šéf Evropské komise José Manuel Barroso nebo právě někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Z Havlových přátel se pohřbu zúčastní i hudební hvězda Susanne Vega nebo polský novinář a někdejší disident Adam Michnik. Hrad, diplomacie, pražské arcibiskupství a kancelář prezidenta Havla dnes budou muset doladit scénář pohřbu a přesun delegací.

Vila prezidenta Václava Havla i jeho pražská kancelář jsou v těchto dnech zahlceny dopisy a e-maily vyslovujícími soustrast. Svou kondolenci zaslal i papež Benedikt XVI. Poprvé zazní na zítřejším pohřbu. Mezi prvními vyslovili svou soustrast i nejvyšší ústavní činitelé. Kromě veřejných prohlášení poslali dopisy například premiér Petr Nečas, ministři nebo hejtmani. Většina kondolencí je adresována přímo Havlově manželce Dagmar. Řada kondolencí přichází i ze zahraničí. Ve Voršilské už jsou dopisy od královských rodin z Anglie a Španělska, od politiků z Evropy, Asie i Ameriky, od občanského sdružení z Běloruska nebo od dalajlamy.

Lafeta historické houfnice tažená koňským šestispřežím vyjíždí z bran kasáren Hradní stráže.
Zdroj: Armáda ČR/Marie Křížová

Páteční loučení s exprezidentem završí kulturní akce nazvaná Pocta Václavu Havlovi v pražské Lucerně. Ve velkém sále vystoupí například skupina The Plastic People of the Universe, v kině se budou promítat snímky o Václavu Havlovi, číst se bude z jeho textů.